IN HET KORT

Wat ons opviel in de afgelopen periode en KNHS-nieuws dat we je niet willen onthouden.

Tekst Patricia Lourens Beeld Arnd.nl, Digishots

KNHS Indoorkampioen­- schappen op volle toeren

Het was lang onzeker of de jaarlijkse KNHS Indoorkampioenschappen dit jaar wél door konden gaan, maar het eerste weekend van maart was het dan toch zover! De beste dressuur- en springruiters uit de basissport van Nederland gingen met elkaar de strijd aan om de prijzen en de felbegeerde KNHS-titels. Het weekend van 4 tot en met 6 maart stond geheel in het teken van de dressuur. In het weekend van 18 en 19 maart was het de beurt aan de springpony’s om hun beste beentje voor te zetten en het weekend van 25 en 26 maart kwamen de springpaarden in actie. Alle wedstrijden waren live te volgen via een livestream op Clipmyhorse.tv. Maar ook via een liveblog op knhs.nl, de social media van de KNHS en op Indoorkampioenschappen.nl werden sportliefhebbers op de hoogte gehouden van alle ins en outs in Ermelo. Maar het feest is nog niet voorbij! Aankomend weekend sluiten de dressuurpaarden en -pony’s de Indoorkampioenschappen af met de titelstrijd in de klasse B, L en M. Uiteraard is alles dan weer live te volgen via bovengenoemde kanalen.

“Het was heel spannend. Ik vind dat lange wachten het ergste dat er is”

Aldus kersvers dressuurkampioene Miranda Rongen die haar wachten beloond zag worden met een mooie overwinning in de dressuurklasse Z1 met haar paard Kir Royaal O op de KNHS Indoorkampioenschappen.

Ben jij al op de hoogte van alle reglements­wijzigingen?

Per 1 april gaat er het nodige veranderen bij de dressuur en het springen. Vooral het nieuwe wedstrijdreglement springen brengt veel veranderingen met zich mee. Het doel is dat alle ruiters makkelijker en flexibeler kunnen deelnemen aan springwedstrijden op elk gewenst niveau. Een grote wijziging is de naamgeving van de rubrieken, die wordt aangepast naar de (maximale) hoogte van de klasse. De huidige klasse L wordt bijvoorbeeld de 1.10-klasse. Ook wordt het mogelijk voor springruiters om in te stappen vanaf 30 cm en gaat een pilot van start met een maandelijks opzegbare abonnementsvorm voor de startpas. Hier kun je een overzicht vinden van alle wijzigingen. Vanaf 1 april gaan ook de vernieuwde dressuurproeven in. Het nieuwe KNHS Dressuurproevenboekje is nu exclusief te bestellen in de KNHS-webshop bij Agradi. Meer over de nieuwe proeven lees je in ons uitgebreide artikel. Ook in de podcast met Gerard Arkema en Iris Boelhouwer komen de reglementswijzigingen en nieuwe dressuurproeven aan de orde, dus mis deze niet!

NK Springen naar Deurne

Het NK Springen voor senioren, Young Riders, Junioren en Children staat al bijna voor de deur. Na een jaar zonder NK en het NK in 2020 in Kronenberg keert het Nationaal Kampioenschap niet meer terug naar Mierlo maar zal het in 2022 plaatsvinden in Deurne. De titelstrijd zal plaatsvinden van 21 tot en met 24 april op het fraaie buitenterrein van Green Valley Estate. Daarmee keert het NK Springen terug naar het Brabantse na een uitstap in Corona-tijd naar Noord-Limburg.

Save the date! Bixie&Friends dag is terug!

Dit jaar komt er weer een Bixie&Friends dag in Ermelo. Na twee jaar afwezigheid vanwege corona, gaan we het dit jaar gewoon weer doen. Niet zoals voorheen in de meivakantie, maar in de zomervakantie op 9 augustus. Zet deze dag zeker in je agenda. Het wordt weer een als vanouds gezellige dag om nooit te vergeten voor de jongste ponyliefhebbers. Meer info over het programma en aanmelden volgt binnenkort op knhs.nl.

Maak kennis met het KNHS Talententeam 2022

Tijdens The Dutch Masters in Den Bosch is het KNHS Talententeam van 2022 gepresenteerd. Het team bestaat dit jaar uit negen talentvolle dressuur-, para-dressuur, eventing-, en springruiters. Er zijn een aantal nieuwe leden bij en een aantal vertrouwde gezichten. We stellen de leden van het KNHS Talententeam 2022 op deze plek graag nog eens aan je voor. Net als vorig jaar zijn dressuurruiters Marten Luiten, Kimberly Pap, Thalia Rockx en Febe van Zwambagt opgenomen in het team. In de discipline para-dressuur neemt Britney de Jong voor het eerst plaats, net als springruiters Skye Morssinkhof, Mel Thijssen en Mans Thijssen. Het team wordt verder aangevuld met eventingamazone Nina de Haas, die vorig jaar ook al van de partij was. Wil je kennis maken met alle toptalenten van het KNHS Talententeam 2022? Bekijk dan hun teampresentatie in onderstaande video.

Verdi TN, het toppaard van TeamNL springruiter Maikel van der Vleuten, liep in zijn carrière maar liefst 12 kampioenschappen. De springlegende ging in 2020 al met wedstrijdpensioen, maar kreeg in de Brabanthallen tijdens The Dutch Masters na twee jaar eindelijk een waardig afscheid van de springsport met een staande ovatie van het publiek.

Pak die 10% korting!

Het wedstrijdseizoen is in volle gang! Daarom shop je als KNHS-lid met extra veel voordeel jouw nieuwe wedstrijdoutfit bij Agradi! Vul je KNHS-lidnummer in op je Agradi-profiel en profiteer van extra kortingen. Bekijk hier het gehele exclusieve aanbod in de KNHS-ledenvoordeelshop.

Agradi-partner­programma voor sportaanbieders

Speciaal voor FNRS- en KNHS-sportaanbieders hebben de FNRS, KNHS en Agradi een partnerprogramma opgezet. Hiermee krijg je als partner 10% korting op bijna het gehele assortiment, kunnen jouw klanten profiteren van kortingen en spaar je voor shoptegoed op Agradi.nl! Met een unieke code kunnen jouw klanten met 5% shoppen bij Agradi en als sportaanbieder spaar je zelf shoptegoed over 3% van hun aankoopbedrag, weer te gebruiken in de webshop van Agradi. Kortom: veel voordelen voor jou als sportaanbieders en je klanten. Meer weten? Kijk dan hier voor meer informatie.

€600

Paardrijden is een populaire sport, maar kan ook kostbaar zijn en daarom niet voor iedereen toegankelijk. Het Jeugdfonds Sport Amsterdam brengt daar verandering in door de bijdrage te verzorgen voor kinderen en jongeren uit gezinnen die het financieel zwaar hebben. Om deze Amsterdamse kinderen structureel te kunnen laten paardrijden is het Jeugdfonds na een inventarisatie en een overleg met de Hollandsche Manege een pilot gestart om het bedrag te verhogen van €300 naar €600 per jaar.

­Joyce Heuitink Paardensport- vrouw van het Jaar 2021

Niemand minder dan bondscoach van de para-dressuur Joyce van Rooijen-Heuitink werd tijdens The Dutch Masters gehuldigd als Paardensportvrouw van het Jaar 2021. Het is voor het eerst in 43 jaar dat de prestigieuze titel Paardensportman/vrouw wordt toegekend aan een dame. Dat Joyce deze titel overduidelijk heeft verdiend blijkt uit het indrukwekkende aantal medailles dat ze samen met haar ruiters in de afgelopen jaren heeft verzameld. We noemen bijvoorbeeld het goud en zilver met het team op het WK, zilver en brons met het team op de Paralympische Spelen en een overweldigende reeks aan individuele medailles. De commissie die de titel Paardensportman/vrouw van het Jaar 2021 toekende aan Joyce bestaat uit: voorzitter Nicole van Doorne, Adrienne van Waardenberg Nooren, Henk Nijhof Sr., Rob Ehrens en Jacob Melissen. In Paard&Sport editie 4 van 2021 stond een uitgebreid en persoonlijk artikel met Joyce waarin ze terugblikt op 2021. Kijk hier om het artikel terug te lezen.