Welzijn & transport
Een kijkje in de vrachtwagen
De wijze waarop we paarden met oog op comfort, veiligheid en welzijn in bredere zin kunnen vervoeren heeft door de jaren heen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Deze aspecten komen het meest prominent naar voren bij een vrachtwagen, voorzien van alle toeters en bellen. We kijken daarom graag eens binnen bij een dergelijk exemplaar en bespreken het aspect welzijn en vervoer per vrachtwagen in een podcast.
Tekst Peter van Pinxteren Beeld Nikki de Kerf
Dat een paard comfortabel reist en kan verblijven in een vrachtwagen is bij de ontwikkeling ervan het uitgangspunt.
Comfort voor het paard is altijd het uitgangspunt
Podcast
De vrachtwagens in deze reportage zijn afkomstig van Anemone Horse Trucks uit Scherpenzeel, een van de partners van de KNHS en titeldrager van de KNHS-Anenome Horse Trucks Cup. Onze redacteur Steef Roest ging in deze podcast in gesprek met directeur Stefan van Kooten, met als centrale vraag: Wat komt er allemaal kijken bij de ontwikkeling van een vrachtwagen om het welzijn van het paard tijdens het transport optimaal te borgen?
Het verschilt per paard hoe breed de tussenschotten optimaal worden afgesteld. Het ene paard heeft behoefte aan meer ruimte, een ander vindt het prettig om wat steun te ervaren.
Zonwerende ramen en een geïsoleerd dak met ventilatiesysteem maken het vervoer ook tijdens warmere dagen comfortabel.
Veiligheid hangt ook samen met welzijn, daarom zien we overal degelijke en goed afgewerkte materialen.
Deze 2-paardsvrachtwagen is voorzien van een zogenaamde hengstenuitvoering. De paarden staan op deze wijze meer gescheiden. Ze kunnen niet met de hoofden bij elkaar komen of over de stang springen, wat meer rust geeft voor hengsten of bij paarden die minder makkelijk met elkaar reizen.
Hoewel het comfort voor het paard de meeste aandacht vraagt bij de ontwikkeling, worden ruiters en grooms zeker niet overgeslagen.
Stoeterij van Kleef uit Ede fungeerde als gastlocatie
Stoeterij met ambities
Voor dit artikel waren we te gast bij Stoeterij van Kleef in Ede. Grondlegger Mark van Kleef is in 2006 begonnen met het fokken van springpaarden. Het doel van deze ondernemer: paarden fokken die het olympische niveau aankunnen. Met dat in het achterhoofd beschikt de stoeterij inmiddels over verschillende genetisch zeer interessante merries. Eén van die topmerries is Kitona de Muze (v. Vigo d’Arsouilles), die zelf tot voor kort op het hoogste niveau sprong, en binnenkort weer met Marks vriendin Kelly van Wijk (eveneens op foto) internationaal uitkomt.