Het naakte & aangeklede paard

NAAKTE PAARD

EIGENSCHAPPEN

> EERLIJK “Ze is een heel eerlijk paard en wil altijd graag voor je werken. Je krijgt bij haar echt terug wat je erin stopt. Paarden spiegelen de ruiter en dat doet zij zeker.”

> DIESEL “Ze staat heel correct op de benen en loopt graag, maar ze zal zichzelf zeker niet overlopen. Ze zorgt goed voor zichzelf. We zullen ook nooit heel hard gaan, op hoge snelheid rijden is niet aan haar besteed. Ze is echt een diesel en kan een constant tempo lang volhouden met weinig energie.”

> ONGEDULDIG “Van zichzelf is ze heel relaxt, maar op wedstrijd kan ze soms wat spanning opbouwen. Dat merk je bijvoorbeeld bij de start als ze ongeduldig begint te drentelen. Dan kan ik haar soms wel achter het behang plakken, maar zodra we zijn gestart is dat ook gelijk weer over. Ze is het meeste in haar element als ze lekker kan lopen.”

EIGENSCHAPPEN

> EIGENWIJS "Hij is heel eigenwijs en ook heel eenkennig. Het is een apart paard en niet altijd even gemakkelijk in de omgang. Hij moet je eerst leren kennen. Als hij je eenmaal vertrouwt dan gaat hij voor je door het vuur. Dat heeft hij voor mij al meerdere keren gedaan. Hij is in de afgelopen jaren echt mijn maatje geworden.”

> KWALITEIT “Hij heeft absoluut veel vermogen en kwaliteit. Hij is enorm lang en kan daarom makkelijk veel meters maken. Hij bezit veel kracht en kan ontzettend hard galopperen, wat voor onze discipline erg belangrijk is. Hij vliegt als het ware door de wedstrijd heen. Dat geeft echt een geweldig en abnormaal gevoel en ik denk niet dat ik dat snel met een ander paard nog een keer zal ervaren."

AANGEKLEDE PAARD

ROSIE |

(STAMBOEKNAAM HASTRONA) (V. WUP, 2012, NRPS, MERRIE, 1,58 METER)  ENDURANCE MET DENISE DICKHOFF (32 JAAR) 

RESULTATEN 2019 Zuid-Veluwe: Klasse 2 58 km,1e 2019 Holterberg: Klasse 2 70 km, 1e 2020 Leenderbos: Klasse 2 66 km, 1e 2021 Winterswijk: Klasse 3 83 km, 3e

BURRY SPIRIT |

(V. CASCO, KWPN, 2006, RUIN, 1,70 METER) EVENTING MET JORDY WILKEN (27 JAAR) B-KADER EVENTING SENIOREN  

RESULTATEN 2019 Boekelo: zilver op het NK 2019 Emmeloord: CCI3*: 1e 2021 Strzegom (Polen): CCI4*, 1e 2021 Luhmühlen (Dui): CCI5*, 15e , Le Pin Au Haras (Fr.): CCIO4*, 2e met het team

In deze rubriek passeert een gevarieerd gezelschap paarden en pony’s de revue. We stellen ze naakt en zonder enige opsmuk voor en vermelden opvallende eigenschappen. Juist deze fysieke en mentale vaardigheden stellen ze in staat uit te blinken in hun discipline. Om welke disciplines en welke toppers het hier gaat, lees je op deze pagina, waar we ze ook aangekleed presenteren.

Tekst Patricia Lourens Beeld Arnd Bronkhorst