Manegehouder Arjen de Jong en filmpaard Maximus.

Arjen de Jong met film- en manegepaard Maximus, en herdershond Sparta.

Any Dale Hippique

Veelzijdig­heid troef

Het meer dan een halve eeuw oude FNRS-manegebedrijf Any Dale in Muiderberg lijkt aan een tweede jeugd begonnen. Verantwoordelijk hiervoor is Arjen de Jong. De manegehouder is met een inhaalspurt bezig en zet daarbij in op veelzijdigheid, zowel in zijn bedrijfsvoering als met het oog op welzijn voor de paarden en pony’s.

Tekst Peter van Pinxteren Beeld Nikki de Kerf

De geschiedenis van Any Dale gaat terug tot de jaren zestig van de vorige eeuw. De oprichter runde een gemengd agrarisch bedrijf; boerderij Any Dale, met koeien, schapen, kippen en varkens. De ommekeer volgde toen er een New Forest pony kwam, waar kinderen uit de buurt op mochten rijden. Wat begon als een hobby liep in positieve zin uit de hand. De koeien, schapen, kippen en varkens verdwenen langzaamaan en een volwaardig manegebedrijf kwam ervoor in de plaats. Eind jaren zeventig verscheen Joop de Jong ten tonele. Hij nam Any Dale over en runde het bedrijf vele jaren. Zijn zoon Arjen zag in 1982 het levenslicht. Hij groeide op tussen de paarden en ontwikkelde zich tot een uitstekend ruiter. De familie De Jong verdween uit beeld toen de manege in de jaren negentig en begin deze eeuw werd verpacht. Arjen bewandelde in die periode eveneens een ander pad en diende in het Nederlandse leger, bij het prestigieuze Korps Mariniers. Een gekoesterde jongensdroom.

BEGRIP IN DE REGIO Uiteindelijk bleek de tot Any Dale genomen afstand van tijdelijke aard. De passie voor dieren bracht De Jong junior samen met zijn vader terug naar het manegebedrijf, dat tot Hippisch Centrum Muiderberg werd omgedoopt. Nu vijftien jaar later is er een nieuwe mijlpaal te melden. Sinds vorig jaar heeft Arjen de teugels alleen in handen. En dat gaat op deze locatie niet onopgemerkt voorbij, al was het alleen al omdat de naam Any Dale in 2022 weer in ere werd hersteld. “Any Dale was altijd een begrip in de regio. Met de naam Hippisch Centrum Muiderberg ben ik nooit blij geweest”, laat de manegehouder weten. “Ik vond het nietszeggend. Officieel heet het nu weer Any Dale. De manege, pension en handel heb ik onder Any Dale Hippique ondergebracht.” Dat er nog meer ‘Any Dale-vertakkingen’ zijn, waaronder een zeer bijzondere, komt later aan bod. We volgen eerst onze gastheer tijdens zijn rondleiding. Direct valt op dat veel van het bedrijf nog terug te voeren is op de beginperiode. De Jong: “Dit bedrijf stond eigenlijk wat stil. Mijn vader was niet bezig met investeren, maar we zaten er wel samen in. Het is nu een eenmanszaak en gelukkig ben ik in staat geweest een investeerder te vinden. Iemand met een visie, die vertrouwen heeft in mijn plannen. Voor mij is het duidelijk dat je met de markt en met je klanten mee moet gaan. Anders houdt het op, simpel. Daarom heb ik ingezet op een tweede binnenhal van ruim 90 meter. De klant vraagt daar om. Mensen rijden liever niet in de regen als het niet hoeft. We zitten nu in de afrondende fase met de hal. Binnenkort komen er ook nog zonnepanelen op het dak. Het was een serieuze investering, maar ik geloof erin.”

INTERACTIE Het zicht vanuit de kantine bood al een mooi inkijkje in de indrukwekkende nieuwe indoorhal. Het gedeelte waar we ons nu bevinden, is weliswaar gedateerd, maar veel daarvan is opvallend functioneel. “Zoals je ziet, hebben we op deze plek best wel een aparte manier van stalling”, wijst de ondernemer zijn toehoorder op wat beiden voor zich zien. De stal met manegepony’s en -paarden bestaat uit twee grotere oppervlakten met dik stro erop, van elkaar gescheiden door een breed gangpad en verdeeld in kleinere vlakken door niet meer dan ijzeren buizen. De boxen zijn misschien niet groot, maar zorgen voor een summum aan sociaal contact, waar rust tussen de pony’s heerst. “Ze staan en liggen hier heerlijk, lekker zo bij elkaar. ’s Ochtends hoeven we alleen maar de kettingen los te klikken en dan lopen ze zo naar de binnenbaan of naar de wei. We zijn daarnaast erg voor interactie met de paarden. De kinderen mogen er gewoon bij en lekker met ze poetsen. Dat is een stuk klantenbinding en juist door interactie met dieren te bieden, dragen we er in mijn ogen aan bij om de paardensport populair te houden. Van die interactie maken we overigens ook gebruik tijdens paardencoaching die we aanbieden. We hebben boven de manege een geheel opgeknapte vergaderlocatie voor bedrijven, die we met coaching kunnen combineren.” Als we de weg vervolgen, blijkt er een gevarieerde bebouwing aan stallen aanwezig. Bij veel boxen zijn de deuren open en scheidt niet meer dan een ketting de weg naar buiten voor het paard. “Ik heb daar goede ervaring mee. Hoe meer je ze paard laat zijn en ze kunnen bewegen en doen, hoe beter. Voor mij is dat niet zozeer acht uur op een dag in het weiland, maar ook de omgang, het verzorgen, de voeding, het rijden, oftewel variatie. Als je ze dat biedt, werkt dat het best. Laatst hadden we hier een FNRS-keuring en scoorden we goed op paardenwelzijn.”

INSTRUCTIE OP HOOG NIVEAU Veel stallen worden bezet door pensionpaarden, ongeveer 70 stuks. De Jong: “Met het pension zijn we best wedstrijdgericht. Ik ben zelf van het springen en de eventing en probeer dat zoveel mogelijk te stimuleren, maar onze kern is de dressuur. We werken met een wachtlijst bij de pensionstallen en ik doe altijd een voorselectie. Ik wil de mensen graag eerst spreken en ben zuinig op de klanten die ik heb. Verder hebben we natuurlijk de manegelessen, van beginners tot aan carrouselrijden. Wekelijks hebben we tussen de vier- en vijfhonderd lesklanten. Op zaterdag beginnen we om 8 uur ’s ochtends en zijn we om 7 uur ’s avonds klaar. Verder doen we op hoog niveau voltige. Vorig jaar zijn ze met het team naar Saumur geweest. De voltige hebben we eigenlijk altijd al gedaan.”

“Zelf hebben we hier ongeveer 35 paarden. De handel daarin is niet mijn prioriteit. Ik doe wel meer tussenhandel, en dan voor alle markten. Er zijn net twee paarden gekeurd voor Amerika en vrijdag wordt er eentje gekeurd voor China. Binnenkort komt hier een Chinese ruiter trainen voor een bepaalde periode en als corona het toelaat, komen er mensen uit Singapore.”

Kind geeft paard een appel.

‘We zijn erg voor interactie met de paarden.’

Paard staat bij uitgang stal.
Pony's staan bij elkaar in het stalgebouw.

De manegepony’s hebben onderling veel sociaal contact op stal.

Wil je nog meer zien van Any Dale Hippique? Bekijk dan bovenstaande fotoslider.

‘Voor mij is het duidelijk dat je met de markt mee moet gaan’

Kind kriebelt paard aan de neus.
Voltige op manege Any Dale.

Facts&figures

  • 4* FNRS-manege
  • 103 stallen
  • Binnenrijbaan 20x40
  • Nieuwe buitenrijbaan 20x80
  • Buitenpiste zand 55x85
  • Stapmolen 19m.
  • Paddocks, zand en weide
  • Vergaderlocatie

www.anydale.nl

“Ik heb zelf de Masterclass in Deurne gedaan en kan de instructie verzorgen, maar heb anderen die ook op hoog niveau instructie mogen geven”, vervolgt De Jong. “In totaal hebben we zestien mensen in dienst. Ik ben zuinig op mijn medewerkers. Ik ben zelf niet zo’n mensen-mens in de sociale omgang, maar zij compenseren die zwakte van mij.” Naast de trainingsklanten uit exotischere oorden, verwacht De Jong overigens nog een vrachtwagen met sportpaarden uit Oekraïne. Hun eigenaar is gevlucht voor de oorlog en kan hier tijdelijk met zijn viervoeters terecht.

TO-DO LIJST Via de achterzijde van de nieuwe hal komen we uit bij de weilanden. Er zijn kleinere graspaddocks en grote stukken wei, in totaal 11,5 hectare. Het kenmerkt de bijzondere ligging van dit FNRS-bedrijf. Vlakbij een kruispunt aan snelwegen, in het Gooi, met de steden Amsterdam en Almere om de hoek, maar tegelijkertijd landelijk gelegen. We laten het groen achter ons en lopen langs de aangrenzende tennisclub naar een grote zandpiste waar eveneens toekomstambities liggen. “Ik ben aan het kijken of ik hier een wedstrijdpiste van 85x55m kan realiseren, met eb- en vloedbodem. We organiseren al FNRS- en KNHS-wedstrijden, maar dat zou nog meer mogelijkheden bieden. Als dat lukt, ben ik een blij man en voorlopig ook wel klaar.” Een nieuwe wedstrijdpiste is nog een te vervullen wens, andere faciliteiten zijn inmiddels concreter. De nieuwe stapmolen en longeercirkel, beide 19 meter in doorsnee, zijn reeds aanwezig, zes nieuwe boxen en een zadelkamer worden binnenkort geleverd en op wat langere termijn staan nog meer te renoveren stallen en houten omheiningen voor de zandpaddocks op de to-do lijst.

EXPLOSIES Dan lopen we langs een stal waar we wat langer aandacht voor één paard hebben. “Dit is het officiële paard van Sinterklaas”, laat Arjen weten. “Die heeft als Ozosnel het Sinterklaasjournaal gedaan, optochten gelopen en in films gespeeld.” Dat dit Spaanse paard juist hier vandaan komt, is geen toeval, maar terug te voeren op een andere tak van het bedrijf: Any Dale Action. Diverse Any Dale-paarden en pony’s zijn namelijk in te zetten voor commercials, tv-series en films.

‘Door interactie met dieren te bieden, dragen we er in mijn ogen aan bij de paardensport populair te houden’

De Jong heeft paarden en pony’s die allerlei kunsten kunnen en bovenal volledig bomproof zijn en niet verblikken of verblozen van wapengekletter, explosies of vuur. Dat hier een passie van deze ex-marinier ligt, komt duidelijk naar voren. Veel stunts doet hij zelf en trots laat hij op zijn mobiel diverse filmpjes zien. “Het is niet normaal wat we allemaal met de paarden kunnen. Ze zijn ook allemaal droneproof. Laatst hadden we er eentje, waar een drone onderdoor kon vliegen. De paarden vinden het allemaal geweldig. Je moet ze serieus tegenhouden als er ‘actie’ geroepen wordt op een set. Neem deze, die hier door vuur springt. Dat is een machine en die loopt gewoon in de manegelessen mee. We hebben wel eens producties gedraaid met 120 paarden. Een stuk of tien van onszelf en de rest uit ons netwerk. Dat was voor de film Redbad.”

PRINSJESDAG Naast de filmpaarden die we hier zien, viel eerder al de herdershond op die niet van de zijde van zijn baas wijkt. Deze Sparta heeft eveneens een bijzondere achtergrond. “Hij heeft twee keer in Afghanistan gediend en parachute gesprongen”, aldus De Jong. “We hebben op de manege zelfs mariniers opgeleid voor bergtraining in Afghanistan. Veel mensen weten dat niet. Hoewel we hier met paarden werken, worden er in het buitenland vooral ezels voor het werk in de bergen gebruikt. De Amerikanen en Denen deden het al langer en voor de Afghanistanmissie hebben wij het opgepakt.” Dit alles tekent de veelzijdigheid op dit manegebedrijf. We zien het terug in de bedrijfsformule (zie ook kader Any Dale Horse Care, onderaan), in de activiteiten met de paarden en misschien wel het meest bij de manegehouder zelf, die nog deel uit blijkt te maken van de Cavalerie Ere-Escorte, bekend van onder meer Prinsjesdag. “Ik rijd daar zelf in mee en ben instructeur. Meestal verzorg ik de demonstratie wapenvaardigheid op de Lange Voorhout in Den Haag. Hartstikke leuk om te doen allemaal”, aldus De Jong. <

Buiten zijn werkzaamheden tijdens Sinterklaastijd vind je Ozosnel bij Any Dale in Muiderberg,

Manegehouder De Jong met zijn hond bij de nieuwe binnenhal.

Manegehouder De Jong bij de bijna opgeleverde, nieuwe binnenhal.

Any Dale Horse Care

Nieuw in het al uitgebreide aanbod van Any Dale is de tak Horse Care. Arjen de Jong licht toe: “Daar zijn we dit jaar mee begonnen en dat zit op een andere locatie, een kwartiertje hier vandaan in Nederhorst den Berg. We bieden er pensioen voor paarden aan en later willen we er revalidatie bij gaan doen. Dit kwam als mogelijkheid voorbij en dat heb ik met beide handen aangegrepen. We hebben in een rustig gebied een grote loods met stallen. Een gedeelte is verhard, er zijn zandpaddocks en er is gras. De paarden kunnen eigenlijk kiezen tussen zand, wei, verhard of overdekt. Alles is omheind. Het is een mooie formule en het geheel wordt beheerd door een van mijn trouwste medewerkers, die erbij gaat wonen.”