5
redenen
om aan een instructeursopleiding te beginnen
Is de paardensport jouw passie en beschik je al over de nodige rijervaring? Dan is de kans groot dat je wel eens wordt gevraagd iemand te helpen die daar nog wat minder bedreven in is. Mogelijk schuilt er zelfs een instructeur in je. Samen met ervaringsdeskundigen geven we je alvast vijf redenen om die eerste stap naar gediplomeerd instructeur te zetten.
Tekst Tessa van Daalen Beeld Arnd Bronkhorst, Remco Veurink, Diana Bloemendal/Paard&Sport
|1|
WAARDEVOLLE VRIENDSCHAPPEN In de instructeursopleidingen die de KNHS biedt, wordt ook aandacht besteed aan je eigen rijvaardigheid. Er is namelijk een belangrijke relatie met lesgeven. Als je het zelf ervaart en goed genoeg kunt rijden om een probleem op te lossen, dan is het makkelijker om dat over te dragen. In de voltijdopleiding krijg je les van zeer gerenommeerde KNHS-docenten, zoals Karen Nijvelt, die onlangs deel uitmaakte van het Nederlandse dressuurteam in Aken. Er is veel contact met andere deelnemers, die op dezelfde golflengte zitten. Ook zij zijn dol op paarden en paardrijden. Je leert veel van elkaar en er ontstaan vriendschappen, waar je tot in lengte van jaren op kunt terugvallen.
|2|
VERZEKERING Misschien heb jij je gericht op één aspect van het rijden. In de cursus komt van alles aan bod. Zeker als je doorgaat voor instructeur basissport krijg je meer achtergrondkennis over andere aspecten, zodat je overal iets van weet. Zo krijg je les van Annemarie van der Toorn over Paard & Gedrag, vertelt Cor Loeffen over het exterieur in relatie tot functionaliteit van een paard, is er een longeerclinic en geeft een zadelpasser inzicht in het belang van goed harnachement. Ook leer je met de Flexchair en Pegasus, ‘het robotpaard’, van alles over de juiste houding en zit en ruiterfitheid.
En – niet onbelangrijk in deze tijd – een diploma is voor accommodaties met een veiligheidscertificaat en verenigingen verzekeringstechnisch een vereiste om les te mogen geven. Daarbij moet worden vermeld dat je pas met een diploma Instructeur Basissport zelfstandig les mag geven. Een Aspirant Instructeur mag lesgeven aan de hand van een voorgeschreven lesplan, oftewel onder supervisie van een Instructeur Paardensport op hoger niveau.
|3|
LEREN LESGEVEN AAN KINDEREN Sander Veenhuis deed vorig jaar mee aan de verkorte opleiding voor Aspirant Instructeur Manege. Hij gaf al les aan ponyruitertjes bij FNRS-bedrijf Stal ’t Reelaer. “Ik heb het meeste gehad aan de oefenmomenten met de eigenaresse van de manege. Er was ook een interessante centrale bijeenkomst over lesgeven aan kinderen en hoe je het beste iets kunt overbrengen aan een jonge doelgroep. Daarnaast leerde ik beter overzicht te houden. De positie waar je gaat staan als instructeur is bijvoorbeeld belangrijk.” Sander weet nog niet of hij een vervolgopleiding gaat doen. “Dit diploma is genoeg voor wat ik nu al doe, al mag ik hiermee nog niet zelfstandig lesgeven.”
‘Tijdens een bijeenkomst leerde ik hoe je het beste iets kunt overbrengen aan een jonge doelgroep’
|4|
BOODSCHAP BETER VERWOORDEN
Iris Hooymans is een veelzijdige amazone uit Brabant, die veel jonge paarden rijdt en privélessen geeft. Ze haalde het aspirantdiploma tijdens haar Helicon-opleiding en besloot daarna door te gaan voor Instructeur Basissport, waar ze recent voor slaagde. Ze roemt KNHS-docent Eric Timmermans. “Hij leerde me om de theorie te verwerken in het lesgeven. Ik zie wel wat er moet gebeuren, maar hoe ga je dat verwoorden? Daar heeft hij ons zo fijn in begeleid. Ik weet nu veel beter hoe ik me moet aanpassen aan verschillende lesklanten en paarden.” Iris vond het prettig om inzichten te delen met mede-cursisten, waarmee ze nog steeds intensief contact heeft. “We zijn onlangs met z’n allen naar een masterclass gegaan.”
Ze heeft er naar eigen zeggen veel aan gehad dat er tijdens themadagen inzicht werd gegeven in andere zaken dan alleen lesgeven. “Bijvoorbeeld hoe de bouw van invloed is op hoe een paard beweegt. We zijn er in onze wekelijkse bijeenkomsten zelfs nog dieper op ingegaan. Onze cursusleider had een osteopaat uitgenodigd, waarmee we mochten discussiëren over de beste trainingstechnische aanpak bij bepaalde problemen. Erg interessant. Ik geef toe dat ik aan de opleiding begon omdat ik een papiertje nodig had, maar ik heb er zoveel van geleerd en ik vond het zo leuk, dat ik beslist doorga met de volgende stap.”
|5|
GOEDE BASIS Omdat ze omhoog zaten wegens ziekte, werd Angelique van der Heiden gevraagd om een paar manegelessen over te nemen bij RSC De Drie Linden in Zeeland. Ze rijdt zelf al vele jaren, dus dat lukte wel. Het beviel goed van beide kanten, dus kreeg ze meer uren aangeboden op voorwaarde dat ze haar diploma Aspirant Instructeur ging halen.
‘Ik weet nu veel beter hoe ik me moet aanpassen aan verschillende lesklanten en hun paarden’
Angelique volgt nu de voltijdopleiding en mag daarvoor een paard gebruiken van Theo Derks, eigenaar van de FNRS manege. “Ik ben blij dat ik de voltijdopleiding volg, want ik heb veel aan de wekelijkse bijeenkomsten. Ik reed thuis vooral dressuur, van springen had ik weinig kaas gegeten. Ik liftte een beetje mee. Nu leer ik van alles over bijvoorbeeld de afstanden bij het springen en de theorie erachter. Thuis helpt Theo me om hierin meer vertrouwen te krijgen.” In de opleiding wordt gehamerd op het belang van een goede basis. “Daar ben ik ook erg van, dus dat past me goed. Ik leer veel over structuur, hoe je ergens naartoe werkt en hoe je iets moet overbrengen. Daarnaast is het interessant om ervaringen uit te wisselen met de andere cursisten, want iedereen heeft thuis zo zijn eigen manier.” Angelique zegt dat ze hierna graag verder wil, maar pas na één jaar. “Ik gebruik nu een leenpaard van de manege, omdat onze eigen merries drachtig waren. Als ik doorga, wil ik dat liever met één van onze eigen paarden doen, zodat ik daarmee buiten de opleiding om meer kan trainen.” <
SCHRIJF JE IN!
Je kunt je inschrijven voor de verkorte opleiding Aspirant Instructeur Manege en de voltijdopleiding Instructeur Basissport. De verkorte opleiding tot Aspirant Instructeur Manege is bedoeld voor mensen die al langer lesgeven of bijvoorbeeld werkzaam zijn bij een manege, maar nog geen diploma hebben. Als je het examen Aspirant Instructeur met een voldoende afrondt, mag je startende ruiters en kinderen de beginselen van het rijden bijbrengen en lesgeven op een accommodatie met een veiligheidscertificaat, met een voorgeschreven lesplan. Dit gebeurt onder supervisie van een instructeur paardensport op hoger niveau.
De verkorte opleiding heeft geen wekelijkse cursusavonden. Je bereidt je in vijf maanden thuis of bij het manegebedrijf waar je aan verbonden bent voor op de examens. Er zijn twee gezamenlijke bijeenkomsten in Ermelo. Tijdens de startbijeenkomst krijg je uitleg over de opleiding en een workshop didactiek. Daarnaast is er een bijeenkomst waarbij je uitleg krijgt over de praktijkexamens.
Heb je het Aspirant Instructeursdiploma behaald met minimaal een 7 voor lesgeven en rijden? Dan kun je doorstromen naar de opleiding Instructeur Basissport, die nog dieper op de materie ingaat. Met dit diploma mag je zelfstandig lesgeven. Dit is een voltijdopleiding, die anderhalf jaar duurt. Dit najaar start deze opleiding op drie locaties: Bathmen, Bunschoten en Hoeven. Er zijn in die periode 30 cursusbijeenkomsten op een doordeweekse avond. Daarnaast zijn er enkele centrale bijeenkomsten. Komend najaar starten nog veel meer opleidingen, bijvoorbeeld Aspirant Instructeur Western, Instructeur Basissport Paardrijden Gehandicapten en Instructeur Wedstrijdsport. Kijk voor meer informatie op: www.KNHS.nl/instructeurs.