Ruiterroute Nationaal Park Drents-Friese Wold
Veelzijdig Drenthe maakt het waar
Drenthe promoot zichzelf graag als dé paardenprovincie van Nederland. Na een veelzijdige rit door het Drents-Friese Wold vanaf PaardenWelkom-bedrijf Park Drentheland kunnen we dat volmondig beamen; Drenthe maakt het waar.
Tekst Carolien Staal Beeld Arnd Bronkhorst
De autorit naar het noorden is op deze zomerse dag al een belevenis op zich. Op het Doldersummerveld staat de heide voorzichtig in bloei, felpaarse plukjes doemen op in het verder voornamelijk gele, droge landschap. Het is duidelijk dat in dit deel van Nederland natuurbeheer, landbouw en recreatie hand in hand gaan. Braakliggende verarmde velden met zeldzame bloemen, vogels en insecten, liggen naast intensief bewerkte maisakkers met bermen vol bloemen. Overal zitten mensen op terrasjes, waar lokaal boerenijs verkrijgbaar is.
PARK DRENTHELAND De slagboom van Park Drentheland staat open, net voorbij de receptie is het stallencomplex van het terrein. Momenteel is deze faciliteit nog in handen van Klaas Schoo en Monique Hoftijzer, de voormalige eigenaren van het vakantiepark. Volgend voorjaar gaat ook dit deel over naar Park Drentheland. “Het wordt tijd voor een stapje terug, ik ben nu 71 en wil nog een tijdje genieten”, zegt Klaas. Parkmanager Esmee Zoer is de gastvrouw van vandaag. Al vier jaar woont de van oorsprong Texelse op het park. In haar vrije tijd is ze enthousiast allround amazone. Met haar tienjarige springgefokte Daan (v. Zélote) start ze M2 dressuur, B-springen en zo nu en dan een eventingwedstrijd. In haar vrije tijd vindt ze het leuk om gasten te paard rond te leiden in het Drents-Friese Wold.
‘Er ligt hier 175 km aan ruiter- en menpaden’
AANSPANNING Speciaal voor vandaag is vaste gast Dries Bierstekers gevraagd om ons met zijn tweespan mee te nemen op buitenrit. Wanneer we stipt om negen uur het erf afrijden, is het al boven de 20 graden. Ons gezelschap bestaat naast de aanspanning uit Esmee met Daan en Monique op haar grote PRE-ruin Impatience UP. Na een paar honderd meter verschijnen bordjes van Staatsbosbeheer en betreden we het natuurgebied. De paarden zijn ontspannen, alleen het rechterpaard in het span vindt het allemaal wat spannender. “Deze jongen gaat veel leren vandaag”, lacht Dries, niet bijzonder onder de indruk van zijn druktemaker. “Hij is nog relatief jong en niet gewend met ruiters op pad te zijn.” De andere paarden stappen ontspannen. “Wacht maar tot Daan aangaat”, roept Esmee van achter de wagen. En inderdaad, als we even later een eerste drafje inzetten, is Daan het er niet mee eens dat hij achteraanloopt. Esmee kiest voor een rustige handgalop en met een brede glimlach begeleidt ze haar paard naar ontspanning.
NATIONAAL PARK Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Met ruim 6.000 hectare is het groter dan Nationaal Park De Hoge Veluwe. Daarnaast heeft het de status van Natura 2000 gebied. Ondanks deze status als beschermd natuurgebied zijn recreanten, waaronder ruiters en menners, welkom. De paden liggen er fantastisch onderhouden bij en de verstandhouding tussen Staatsbosbeheer en de paardensporters is goed. “We kennen elkaar en als ik zie dat er een bordje mist of een omgevallen boom het pad blokkeert, geef ik dat door”, vertelt Dries. “Zolang wij op de paden blijven is er niets aan de hand. Doe dat ook echt, want de BOA’s zijn streng. Er ligt hier 175 km aan ruiter- en menpaden en dat is ruim voldoende. Kom je erbuiten, heb je direct 175 euro aan je broek. Zo leer je het wel af.”
‘Stuifzand, bos, water, velden, veen. Het is er allemaal’
PARK DRENTHELAND
PaardenWelkom-bedrijf Park Drentheland is een vakantiepark voor iedereen. Van eenvoudige trekkershut tot luxe chalet. Het stallencomplex heeft 38 boxen, een overdekte stapmolen, twee rijbanen, verschillende weides en een poets- en afspuitplaats (binnen compleet met solarium). Kijk onderaan dit artikel voor een interessante KNHS-ledenactie voor Park Drentheland.
ONDERHOUD VAN PADEN Het is uniek dat er zoveel kilometers paden van goede kwaliteit zijn zonder dat er geld gevraagd wordt via een vergunning of ruitervignet, zoals in andere gebieden in Nederland. “De Drentse grondhouding is vriendelijk en saamhorig. Dat maakt dat we met Stichting Paardenroutes Drenthe goed georganiseerde gebruikersgroepen hebben. Het kan wel altijd beter. Vanwege corona is er de afgelopen tijd weinig activiteit geweest, maar nu starten we weer op”, vertelt Marjolein van Tiggelen, voorzitter van de Stichting. “Het onderhoud wordt in overleg met terreinbeheerders geregeld. Twee keer per jaar is er een werkdag in het veld. Er wordt gesnoeid en klein onderhoud gepleegd. Daarnaast controleren de gebruikers maandelijks de bewegwijzering. Dat werkt prima zo!”
SPARTELVIJVER We rijden een klein stukje de kale duinen op, waar de heide voorzichtig bloeit. Op de grote vlakte zien we hier en daar een solitaire boom. Een machtig gezicht. Deze bomen zijn belangrijk voor dieren, als schuilplaats of uitkijkplaats. Daar waar het stuifzandgebied echt begint, keren we om. Voor de aanspanning is dit te mul. We gaan het enige hek op de route door. Het hangt netjes in de scharnieren en opent licht. “Er zijn wel gebieden met grazers waar je meer hekken tegenkomt”, vertelt Esmee, “maar je kunt die ook vermijden door eromheen te rijden.” Een zandpad voert ons enkele kilometers door velden en bossen, totdat we uitkomen bij de spartelvijver. Voor bezoekers een ware attractie. Want waar in Nederland kun je veilig en legaal met je paard het water in? De spartelvijver is speciaal door Staatsbosbeheer aangelegd voor paarden en honden. De laatste zijn van 1 maart tot 1 september niet op alle paden toegestaan. Bij de vijver mogen ze loslopen, mits onder appèl. Alhoewel het vakantieperiode is, zijn er deze ochtend maar twee honden in het water aan het spelen. Justin, de Picardische Herdershond van Dries neemt direct een enthousiaste duik in het water.
‘Daan plonst zonder aarzelen het water in’
VERKOELEND Daan van Esmee gedraagt zich als een echte eventer. Hij plonst zonder aarzelen het water in. De grote Spaanse ruin van Monique heeft wat overtuiging nodig voor hij bereid is natte voeten te halen. Begeleid aan de hand stapt de schimmel aarzelend het water in. Zij aan zij rijden Esmee en Monique een aantal keer langs de rand, steeds een stukje dieper. Ondanks de droogte die Nederland teistert – op het moment van deze rit – is het water zeker 70 centimeter diep. Na een paar keer gaan de paarden in een spectaculaire galop door het water. Aan de overkant zien we het span van Dries voorzichtige stapjes in het water zetten. De drukke Heraut wordt door zijn ervaren tweespanpartner Anton meegenomen. Heel kalm stuurt Dries ze steeds een beetje verder. Heerlijk verkoelend voor de paarden, want de temperatuur loopt inmiddels aardig op.
ONEINDIGE VARIATIE Na een half uurtje spetteren, keren we huiswaarts. Het landschap is enorm gevarieerd. ”Ik kom hier al twintig jaar en het verveelt nooit”, zegt Dries bevlogen. “Ieder seizoen is anders en er zijn verschillende routes. De Desperadoroute bijvoorbeeld. Die loopt richting Vledder, waar je een goed beeld krijgt van het typische Drentse coulisselandschap. Heel afwisselend, maar je paard moet wel verkeersmak zijn. Met een minder ervaren paard kun je de blauwe, oranje of groene route volgen, ieder met zijn eigen charme. Stuifzand, bos, water, velden, veen. Het is er allemaal. Wist je dat hier enorm veel interessante geschiedenis te vinden is? De Koloniën van Weldadigheid staan zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst. Ook zonder paard is er zoveel te ontdekken in dit zuidwestelijke deel van Drenthe.”
‘Hier ben je in drie dagen niet uitgereden’
HAPPY EN GEZOND Als we even later napraten aan de grote picknicktafel wijst Monique grinnikend op de overdekte stapmolen. “Die ligt in Friesland, net als de mesthoop. De stallen liggen in Drenthe.” Park Drentheland kan behoorlijk wat gasten kwijt. De trekkershutten zijn voor ruiters die van locatie naar locatie rijden. Esmee en Monique praten enthousiast over deze PaardenWelkom locatie: “Gasten komen vaak terug, want je bent hier niet in drie dagen uitgereden. Paarden kunnen overdag in de weide. In de avond gaan ze allemaal op stal. We willen niet dat er bijvoorbeeld een paard alleen achterblijft en onrustig wordt. Daarnaast leeft er tegenwoordig een wolvenfamilie in het gebied. We willen ten allen tijde voorkomen dat een paard onder ons beheer iets overkomt, dus veiligheid boven alles. In de avond heerst er rust op stal. Voor het naar bed gaan voeren we een rondje af. Iedere ochtend om half zeven is Klaas als eerste in de stal voor de eerste voerronde.” “Ik word iedere ochtend liefdevol het bed uitgeschoven”, reageert Klaas met een glimlach. “Dat geeft niet. Ik doe het graag. Het is een van de fijnste momenten van de dag. Onze gasten hebben de verzorging van hun paard op de eerste plaats staan. Ze doen in principe alles zelf, maar wij voeren in de ochtend en avond en controleren meerdere keren per dag of alle dieren happy en gezond zijn.” <
ACTIE VOOR KNHS-LEDEN
Van 1 september 2022 t/m maart 2023 krijgen KNHS-leden 15% korting op hun verblijf in een accommodatie op Park Drentheland (m.u.v. schoolvakanties). Voor de eerste 50 paarden ligt er een leuke goodiebag van VitalStyle klaar! Om van de actie gebruik te maken stuur je een mail naar info@parkdrentheland.nl met in de titel ‘KNHS-actie’.
STICHTING PAARDENROUTES DRENTHE
De stichting behartigt belangen van ruiters en menners door het aansturen van gebruikersgroepen in verschillende regio’s, en door het ontwikkelen van een visie en uitvoeringsagenda voor de hippische recreatie. Het doel is om Drenthe toegankelijk te houden voor paardensporters.
Binnen deze gebruikersgroepen helpen ruiters en menners op vrijwillige basis mee aan het onderhoud en de bewegwijzering van paden. Woon je in Drenthe en zou je willen helpen met onderhoud in jouw uitrijgebied? Stuur dan een mail naar info@paardenprovincie.nl.
Woon je in een ander deel van Nederland en wil je helpen in jouw uitrijgebied? Meld je dan aan via Adopteer je Route op buitenrijden.nl.
Buitenrijden.nl De route die we gereden hebben is te bekijken op buitenrijden.nl. Rijd alleen op de paden waar dat is toegestaan en respecteer de omgeving.