Fit in 2023
Zij gaan de uitdaging aan!
Drie KNHS-leden krijgen dit jaar de unieke kans om onder begeleiding te werken aan hun fitheid, voeding en houding en zit. Onze oproep begin dit jaar op social media maakte veel los en de aanmeldingen stroomden binnen. De keuze is gevallen op drie amazones die we graag aan jullie voorstellen. Waarom gaan zij deze uitdaging aan en wat willen ze dit jaar bereiken? En wat staat ze eigenlijk allemaal te wachten?
Tekst Patricia Lourens Beeld Diana Bloemendal/Fleur Louwe
SANNE VAN DEN BERG
TATYANA VAN IPENBURG
EVA SPROKKEREEF
Sanne:
‘Mijn doel is om een fittere en gezondere versie van mezelf te worden’
NAAM: SANNE VAN DEN BERG
LEEFTIJD: 28 JAAR
WOONPLAATS: ZUTPHEN
RIJDT Z1-DRESSUUR MET HAAR PAARD WARNER
“Eigenlijk ben ik mijn gehele leven al stevig geweest. Zo lang als ik me kan herinneren worstel ik met mijn gewicht, voeding en sporten. Ik ben wel altijd blijven paardrijden en rij nu met mijn 20-jarige paard Warner zelfs in de klasse Z1 dressuur. Ook vinden we het heerlijk om ons uit te leven in de cross- en springspeeltuin.” Waarom wil de 28-jarige Sanne van den Berg uit Zutphen dan juist nú aan de slag met haar eigen fitheid? “Nou, eigenlijk heel simpel: voor mijn paard. Ik heb hem nu al acht jaar en in die tijd zijn we van ver gekomen. Toen ik hem net had gekocht was hij heel onrustig en angstig. Door veel grondwerk en een rustige opbouw in de training konden we samen verder groeien, binnen en buiten de ring. Hij is nu echt mijn maatje en ik ben ontzettend trots op waar we nu zijn. Aan de andere kant voel ik me ook heel verantwoordelijk voor hem.
Hij is ondertussen al op leeftijd en hoewel hij gelukkig nog heel fit en vrolijk is, wil ik dat graag zo houden. Het zou zeker helpen als ik hem minder zou belasten met mijn gewicht. Daarbij is mijn conditie ook niet fantastisch. Ik heb soms moeite om goed te blijven zitten tijdens de vliegende wissels. Ik probeer hem zo min mogelijk te belasten met mijn gewicht tijdens het omspringen in galop, maar dat is niet gemakkelijk. Ik hoop dit jaar nog Z2 met hem te kunnen starten. Nog meer reden om aan mijzelf te werken als ik langer van mijn vriendje wil blijven genieten. Ik ben wel altijd bewust geweest van mijn eigen gewicht en ik heb veel fijne mensen om me heen die me daar op een goede manier attent op maken.
Sanne:
‘Ik heb een stok achter de deur nodig van iemand die mij kan helpen’
Dat heb ik ook wel eens anders meegemaakt. Vijf jaar geleden ben ik door een jurylid uit een dressuurwedstrijd gebeld omdat hij vond dat ik te zwaar was voor mijn paard. Dat was heel kwetsend. Ik vind paardenwelzijn absoluut heel belangrijk en ik begrijp dat juryleden de taak hebben om een ruiter te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid, maar dan wel op een opbouwende manier. Het is gewoon niet makkelijk om zomaar al die extra kilo’s kwijt te raken, zeker niet met een druk leven. Ik werk 27 uur per week in de zorg met dementerende ouderen en volg daarnaast nog een opleiding voor verzorgende-IG. In het verleden heb ik al vaker tevergeefs geprobeerd af te vallen, maar ik wil ook gewoon lekker kunnen leven. Ik heb daarom echt een stok achter de deur nodig van iemand die mij helpt een nieuw ritme en andere levensstijl te vinden. Ik geloof niet zo in diëten. Ik wil liever een nieuwe en betere manier leren om mijn leven in te delen zodat ik over een jaar niet terugval in oude gewoontes. Daarom ben ik ontzettend blij dat ik dit jaar onder begeleiding daar aan kan werken. Het valt voor mijn gevoel nu allemaal op zijn plek. Mijn doel is niet om een bepaald aantal kilo’s af te vallen, maar om een fittere en gezondere versie van mezelf te worden. Want als ik mijn paard zo fit mogelijk wil houden, mag ik zelf natuurlijk niet achterblijven!”
Tatyana:
‘Ik wil weer zonder schroom ontspannen kunnen paardrijden’
NAAM: TATYANA VAN IPENBURG
LEEFTIJD: 36 JAAR
WOONPLAATS: KEDICHEM
FNRS-JURYLID EN RIJDT L1 MET HAAR LEASEPAARD
“Al een aantal jaar ben ik net iets te zwaar voor mijn paard en draag ik wat te veel kilo’s met me mee. Ik ben best een handige ruiter, maar soms zit mijn gewicht me gewoon in de weg.” Voor de 36-jarige Tatyana is het daarom tijd om actief aan de slag te gaan met haar fitheid en houding en zit. Ze vertelt: “Op social media zag ik een paar keer een berichtje van een vriend voorbij komen die stelde dat ‘als je topsport verwacht van je paard, je zelf ook topsport moet kunnen leveren’. Dat heeft me wel aan het denken gezet want dat is bij mij niet het geval. Nadat mijn paard ongeveer vijf jaar geleden is overleden, ging ik op zoek naar een ander paard, maar dat was niet makkelijk vanwege mijn drukke baan en gezin. Ik kwam toen bij FNRS-manege Hippisch Centrum Giessenlanderij in Noordeloos terecht en ben begonnen met manegelessen.
Tegenwoordig rij ik één keer per week in de les mee en lease ik iedere zondag de 19-jarige Zidane. Een geweldig manegepaard dat zich perfect aanpast aan de ruiter. Ik rij KNHS-wedstrijden op L1-niveau met hem en we maken ook graag samen een buitenrit. Daarnaast rijd ik doordeweeks ook op andere paarden in de les, maar vanwege mijn gewicht stap ik niet zomaar op ieder paard. Onbewust ben ik daar toch mee bezig. Ik wil een paard gewoon niet te veel belasten in zijn rug. In mijn tienerjaren heb ik mijn rug gebroken en hoewel dat volledig is hersteld, heb ik nu nog steeds moeite met mijn houding. Ik zet mijn lijf snel vast op het paard en vind het lastig om mijn rug goed te ontspannen en los te laten. Dat is zeker één van de dingen waar ik dit jaar aan wil werken. Daarnaast zou het mooi zijn als ik een aantal kilo’s kan kwijtraken en aan het einde van het jaar een significant verschil in mijn gewicht kan zien. Maar nog belangrijker; ik wil me fitter en gezonder voelen. Ik wil weer zonder schroom ontspannen kunnen rijden, op élk paard. Om dat te kunnen bereiken is voor mijn gevoel een lifestylechange nodig. Ik moet patronen doorbreken en nieuwe gezondere keuzes gaan maken. Zowel op het gebied van beweging als voeding.
Tatyana:
‘Om mijn doel te bereiken, is een lifestylechange nodig’
In het dagelijks leven werk ik fulltime voor een geld- en waardetransportbedrijf en hiervoor zit ik geregeld in de auto. Tijdens die uren op de weg eet ik vaak ongezonde dingen. Dat is natuurlijk niet goed, maar ik heb een stok achter de deur nodig om mijn gewoontes blijvend te veranderen. Gelukkig krijg ik alle support van het thuisfront en van iedereen op de manege. Ik ga echt voor een verandering voor de lange duur en ik hoop daarmee ook andere ruiters te inspireren die worstelen met hun gewicht. Ik wil laten zien dat je als amateurruiter met een drukke baan en gezinsleven nog steeds tijd kunt maken voor jezelf. En als je er écht voor gaat, gezonder en fitter kunt worden. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je paard.”
Eva:
‘Ik wil mijn jonge paard straks niet in de weg zitten met mijn gewicht’
NAAM: EVA SPROKKEREEF
LEEFTIJD: 21 JAAR
WOONPLAATS: ZWIJNDRECHT
WIL IN 2023 B STARTEN MET HAAR JONGE PAARD
De 21-jarige Eva Sprokkereef is al vanaf jongs af aan gek op paarden. Samen met haar moeder heeft de biologiestudente aan de VU Amsterdam er op dit moment zelfs vier: een pony van 14, een paard van 13 en twee driejarigen. Desondanks heeft ze al een tijdje niet fanatiek gereden. Daar wil ze dit jaar verandering in brengen als haar driejarige, zelfgefokte merrie Passarona zadelmak gemaakt wordt. Er is alleen één ding wat nog in de weg staat en dat is haar gewicht en conditie. “Mijn allergrootse motivatie om aan de slag te gaan met mijn eigen fitheid en houding en zit is mijn jonge paard. Ik wil haar graag de best mogelijk start geven van haar carrière en dat betekent dat ik daarvoor ook kritisch naar mezelf moet kijken.
In de coronatijd heb ik weinig gereden of aan een andere sport gedaan en daardoor is mijn conditie zeker achteruit gegaan. De reden hiervoor is dat ik weinig motivatie en regelmaat kan vinden voor andere sporten, paardrijden is gewoon het leukste. Voorheen reed ik heel veel op mijn pony, maar die ben ik inmiddels wel ontgroeid en wordt nu door een jong meisje geleased. Ik rij momenteel nog wel één keer in de twee weken op het paard van mijn moeder (op de foto), maar dit voelt niet als mijn eigen paard waar ik mee verder kan. En als ik rij, dan mis ik een stukje conditie en kracht. Het paardrijden gaat me nu veel zwaarder af dan voorheen. Het kost me moeite om goed in balans te blijven of door te zitten in draf. Dit heeft natuurlijk ook te maken met mijn gewicht. Ik vind het heel belangrijk dat ik mijn jonge paard tijdens het inrijden straks niet in de weg ga zitten en dus is dít het juiste moment om te werken aan mijn eigen fitheid. We brengen Passarona in het voorjaar naar een trainingsstal om rustig zadelmak gemaakt te worden en ik hoop richting de zomer zelf op te kunnen stappen. We hebben zeker geen haast hoor, want ze is nog jong en we hebben tijd zat.
Eva:
‘Ik verwacht dat het pittig zal worden, maar ik ga er vol voor!’
Het zou wel heel leuk zijn om aan het eind van het jaar een B-dressuurproef met haar te starten. Tot die tijd kan ik mooi met hulp van de begeleiding van One Switch werken aan mijn eigen gezondheid, conditie, kracht en uithoudingsvermogen. Zodat we straks samen helemaal klaar zijn voor ons wedstrijddebuut. Ik hoop tegen het einde van het jaar zeker wat kilo’s te zijn afgevallen, maar ik wil me vooral fitter voelen. Ik wil weer een afstand kunnen rennen zonder buiten adem te zijn. En wil niet bang hoeven te zijn dat ik mijn jonge paard in de weg zit met mijn gewicht. Ik verwacht dat het zeker pittig zal worden in het begin, maar ik ga er vol voor. Het is een kwestie van een geheel nieuwe routine opbouwen en dat vast blijven houden. Een geweldige kans op een sportief nieuw jaar.” <
WAT KUNNEN ONZE KANDIDATEN VERWACHTEN?
De deelnemers krijgen vanuit One Switch een jaar lang begeleiding op het gebied van fitheid, voeding en houding en zit. Een gecertificeerd ruitervitaal coach gaat met ze aan de slag aan de hand van een op maat gemaakt trainings- en voedingsschema. Naast de maandelijkse persoonlijke trainingen op locatie krijgen de ruiters ook toegang tot het online ruitervitaal trainingsprogramma zodat ze thuis de training verder kunnen oppakken. Het traject start met een beginmeting waarbij hun fysieke vaardigheden worden getest. Ook kijkt een flexchair specialist naar de houding en zit van de ruiters met hulp van de flexchair om zo erachter te komen waar aan gewerkt kan worden. Tussentijds en aan het eind van het jaar wordt wederom zo’n soortgelijke meting gedaan zodat de vorderingen van de deelnemers goed in beeld worden gebracht. Uiteraard zullen we gedurende dit jaar de ruiters blijven volgen om up-to-date te blijven van hun avontuur.
Janneke den Otter van One Switch heeft inmiddels de intake afgenomen bij de drie dames en ziet veel mogelijkheden voor onze kandidaten dit jaar. Tatyana en Sanne volgen het trainingsprogramma bij Janneke zelf en Eva wordt bijgestaan door One Switch-coach Martine Goeman. Janneke vertelt: "Je merkt dat de amazones erg fanatiek zijn en heel gemotiveerd om voor hun paard aan zichzelf te werken. Ze zijn een goed voorbeeld voor andere ruiters die ook worstelen met dezelfde problemen. De fysieke uitdagingen zijn voor alledrie heel verschillend maar ik denk zeker dat ze binnen zes weken al de eerste verschillen kunnen merken. Ongeacht niveau en leeftijd, is het mogelijk met ons trainingsprogramma snel resultaat te boeken. Het is toegankelijk voor álle ruiters. Ik kijk uit naar de stappen die de drie kandidaten de komende tijd zullen maken!"