Weer naar buiten
Voertips bij weidegang
In het voorjaar gaan veel paarden weer lekker de wei op. Het verse gras is in deze periode de belangrijkste voedselbron. Hoe pas je het rantsoen van je paard hier het beste op aan?
Tekst Veerle Vandendriessche Beeld arnd.nl, Pavo
Veranderingen in het voerrantsoen moeten geleidelijk worden doorgevoerd, ook de overgang van stal naar weide. Het algemene advies is om met 20% per dag het regime te veranderen. Voor een paard waarvan bekend is dat hij gevoelig is voor suiker, is een dagelijkse aanpassing van 10% beter. In het algemeen beslaat de overgang dus 5 dagen en bij een gevoelig paard 10 dagen. In het voorjaar is gras energie-, eiwit- en mogelijk ook suikerrijk. Je hoeft dan minder energie en eiwit bij te voeren. Vaak kun je de hoeveelheid krachtvoer verminderen of zelfs helemaal afbouwen en op een aanvulling van dagelijkse vitaminen en mineralen overgaan, ook wel bekend als een balancer. Bij de keuze voor het juiste voer spelen de behoefte van je paard en het type weide de hoofdrol. Laten we eens kijken wat zoal scenario’s zijn.
Krachtvoer geven is niet altijd nodig
SCENARIO’S Als je paard weer naar buiten gaat, zijn verschillende opties denkbaar. We geven een aantal voorbeelden met voertips.
1. Mijn paard heeft geen aanvulling van krachtvoer nodig Krachtvoer geven is niet altijd nodig. Als het rantsoen volledig uit ruwvoer, zoals gras, hooi of voordroog bestaat, is het wel een idee om dat aan te vullen met vitaminen en mineralen. Alleen ruwvoer bevat daar niet genoeg van om in zijn dagelijkse behoeften te voorzien. Zo’n aanvulling is bijvoorbeeld verkrijgbaar als brokjes of als koek. Ook als je paard minder dan 1,5 kg of je pony minder dan 0,75 kg brok of muesli per dag krijgt, is een aanvulling met vitaminen en mineralen aan te raden.
2. Mijn paard kan naast ruwvoer wel wat extra’s gebruiken Alleen wanneer je paard onvoldoende energie of eiwit binnenkrijgt om op gewicht te blijven en het werk vol te houden, is het een goed idee om krachtvoer of ruwvoervervangers bij te voeren. Voor paarden die recreatief worden gereden of actief zijn in de basissport, is een dagelijkse muesli of brok met weinig suiker en zetmeel en een lage energiewaarde een goede aanvulling.
3. Mijn paard staat doorgaans op een arme, kale weide Een andere mogelijkheid is dat in de wei weinig gras staat en je paard een hogere behoefte aan eiwit heeft, bijvoorbeeld als jullie fanatiek zijn in de sport of het een merrie betreft die drachtig is of een veulen zoogt. Een kale weide heeft dan niet genoeg te bieden en dat maakt een eiwitaanvulling nodig. Die kan zowel via een ruwvoervervanger als via krachtvoer. Je kunt afhankelijk van je paard en je situatie kiezen voor een ruwvoervervanger op basis van bijvoorbeeld luzerne als eitwitrijke ruwvoeraanvulling. Paarden die hard moeten werken of hooi krijgen met een laag eiwitgehalte, hebben meer baat bij een eiwitrijke muesli. Dit moet dan wel blijken uit de ruwvoeranalyse. Als je precies weet wat in het ruwvoer zit dat je geeft, kun je gericht aanvullend voeren. Een speciale merriebrok ondersteunt een drachtige of lacterende merrie met extra eiwitten en geeft het veulen essentiële voedingsstoffen mee. 4. Mijn paard staat doorgaans op een rijke wei Zo’n rijk, groen weiland bevat veel energie, eiwitten en suiker. Het is dan raadzaam om weidegang te beperken, bijvoorbeeld tot een paar uur per dag. Je kunt je paard daarnaast extra ruwvoer voeren met een laag suikergehalte. Dit is zeker een goed idee als je paard gevoelig is voor suiker, ook wel fructaan genoemd, hoefbevangen is of is geweest of hiernaar neigt. Een tip voor dit type paarden is een ruwvoervervanger bestaande uit ontsuikerde bietenpulp met een laag suikergehalte en zonder zetmeel of een structuurrijke grasbrok met ook een laag suiker- en zetmeelgehalte. <
Weer het gras op
ZO PAK JE HET AAN:
- Gooi de wei pas open als het gras bijna of helemaal het volwassen stadium heeft bereikt, dus niet meteen al begin mei in het jonge voorjaarsgras. Het is beter om even te wachten.
- Begin de eerste week met 1 uur (voorkeur) tot 2 uur (maximaal) per dag weidegang en haal het paard dan weer van de wei.
- Geef het paard voordat hij de wei op gaat eerst wat hooi of een ruwvoervervanger, zodat hij al wat maagvulling heeft.
- Bouw weidegang na 1 week langzaam uit als je meer weidegang wilt geven. Doe dat dan in kleine stappen en stap niet meteen over van 1 uur in de eerste week naar 5 uur in de week erna.
- Wees streng voor jezelf! Het is verleidelijk om je paard langer te laten staan, maar dat kan problemen veroorzaken.
- Zet een deel van het weiland af. Bij deze strip- of strookbegrazing wordt je paard toch enigszins beperkt in de grasopname.
TIP
Is je paard gevoelig voor suiker? Zet je paard dan niet ’s morgens op de wei. Dan bevat gras daar het meeste van
Wie is Veerle?
Veerle Vandendriessche is dierenarts en nutritionist bij Pavo. Als Diplomate of the European College of Veterinary and Comparative Nutrition (ECVCN) behoort ze tot de wereldtop op het gebied van voeding. Veerle heeft zich gespecialiseerd in paarden en gezelschapsdieren en is een van de 36 Europese Diplomates, van wie zich twee fulltime toeleggen op paardenvoeding.
PAVO'S PRODUCTTIPS
• Geen krachtvoer, wel vitaminen en mineralen? Vital of DailyFit • Recreatief of basissport? Muesli Nature’s Best of structuurbrok Condition •Arme wei? Ruwvoervervanger FibreBeet, mueslitopping Topsport of merriebrok PodoLac •Rijke wei? Ruwvoervervanger SpeediBeet of structuurrijke grasbrok FibreNuggets
MEER WETEN?
Heb je een vraag over het rantsoen voor je paard of pony of wil je een voeradvies op maat? Neem dan contact op met de voedingsdeskundigen van Pavo op 0485 490700 of voeradvies@pavo.net