Paard&Organisatie | WERKBEZOEK TWEEDE KAMER-AFVAARDIGING
Werkbezoek Tweede Kamer-afvaardiging
‘Zorg dat je op het netvlies van de politiek staat’
Begin mei vond er bij de KNHS een werkbezoek plaats van Tweede Kamerlid Rudmer Heerema en medewerkers. Het ervaren kamerlid werd bijgepraat over de actuele thema’s in de paardensport, voorzag zijn toehoorders van een aantal praktische, politieke tips en reageerde enthousiast op een al enkele jaren lopend programma voor de jeugd.
Tekst Peter van Pinxteren Beeld Arnd Bronkhorst, Hester van der Bij, Peter van Pinxteren
“Kijk nu schiet de hartslag van Kingston omhoog en ik verwacht dat deze bij het volgende rondje alweer flink gedaald is.” Het aanwezige gezelschap, een tiental mensen in totaal, wendt de blik collectief naar het diascherm dat opgesteld staat in de Amaliahal op het Nationaal Hippisch Centrum (NHC). Ze zien de woorden van dr. Carolien Munsters bevestigd worden. De achtjarige Kingston - stalroepnaam Cooper - vond het eerste kennismakingsrondje in de grote hal best spannend, maar blijkt, op basis van een rap dalende hartslag die op het scherm wordt weergegeven, hier snel aan te wennen. Hetzelfde patroon zien we als ruiter Justus Valk zijn toekomstige eventingtroef een eerste hindernis laat springen en vervolgens dit kunstje herhaalt. En ook al wordt de hindernis hoger gebouwd, de hartslag komt niet meer in de buurt van het aantal beats per minute van die allereerste sprong.
‘Zorg dat je als KNHS een band ontwikkelt met de Kamerleden die over sport gaan’
“Een moment van stress betekent natuurlijk niet altijd stress, en als het binnen het aanpassingsvermogen van het paard valt, is er zelfs sprake van positief welzijn”, aldus Munsters, die vanuit haar vakgebied precies weet te duiden wat alle gemeten data betekent voor het paard en diens welzijn, zoals ze dat een uur eerder eveneens uit de doeken deed tijdens haar presentatie op het KNHS-kantoor (én in deze editie zelf vertelt in de podcast).
LOBBYWERK De rijdemonstratie van Justus en Kingston en het vertalen van wetenschappelijke kennis naar de praktijk door Munsters maakten deel uit van het werkbezoek van Tweede Kamerlid Rudmer Heerema en enkele medewerkers aan de KNHS. Heerema, inmiddels ruim negen jaar VVD-kamerlid en al net zolang woordvoerder sport, benadrukt het belang van zijn bezoek door te zeggen: “Wat je ziet is dat de sport in algemene zin niet heel goed is in lobbywerk. Deze mensen zijn altijd heel erg met hun sport bezig en als er een probleem is, hebben ze de instelling om de mouwen op te stropen en het op te lossen. Terwijl de overheid er op sommige momenten echt voor hen is om problemen aan te pakken.
Heerema: 'Hoe meer wij weten van deze sport, hoe meer wij voor jullie kunnen betekenen’
Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (links) wordt in de stallen van het NHC bijgepraat door dr. Carolien Munsters.
Ik adviseer heel veel sportbonden er daarom voor te zorgen dat ze al op het netvlies staan en niet pas aan de bel te trekken als er echt iets aan de hand is. Zorg dus dat je als KNHS een band ontwikkelt met de Kamerleden die over sport gaan. Nodig ze uit voor evenementen, nodig ze uit op het Hippisch Centrum, zoals ik vandaag doe. Daar leren wij van. Hoe meer wij weten van deze sport, hoe meer wij voor jullie kunnen betekenen.”
ACTUELE THEMA’S De uitspraken van Heerema sluiten aan op de ambities van KNHS-directeur Patrice Assendelft. Hij vertelde eerder in Paard&Sport over de lobby voor de paardensport richting de overheid, iets waar hij in zijn vorige functie als algemeen directeur van motorsportbond KNMV reeds goede ervaringen mee op heeft gedaan voor die tak van sport. Niet voor niks volgt er later dit jaar nog een werkbezoek vanuit de Tweede Kamer, en zal ook dat niet het laatste zijn.
Assendelft zelf verzorgde de opening van dit politieke bezoek op het KNHS-kantoor en voorzag zijn gezelschap van allerlei informatie via een uitgebreide presentatie. Zo passeerden visie en missie van de KNHS, het Nationaal Hippisch Centrum en ins en outs over de paardensport de revue. Extra aandacht was er voor paardenwelzijn en de actuele thema’s in de paardensport. Deze thema’s, waarbij ook welzijn vaak een rode draad vormt, betreffen onder meer innovatie, paardensport en maatschappij, onderzoek naar hulpmiddelen en hitte en transport.
‘Het klopt niet wanneer paarden onder één noemer worden geschaard met varkens, kippen en koeien’
‘DAT KLOPT NIET’ Het laatste thema had betrekking op de in de Tweede Kamer ingediende motie over transport met dieren tijdens warme dagen, die eerder al door de KNHS onder de aandacht is gebracht bij de minister. Deze motie, die zich vanuit de basis richt op de intensieve veehouderij, kan voor de paarden(sport) onwenselijke situaties creëren als bijvoorbeeld een vervoer naar de kliniek niet meer mogelijk is in de zomer of paarden de grens niet overkomen, nadat ze in het buitenland op concours zijn geweest.
Heerema had er een duidelijke mening over en tipte zijn toehoorders: “Ik weet vrij goed hoe jullie met dierwelzijn bezig zijn, juist omdat ik tot 2017 deze portefeuille onder mijn hoede had. Ik stoorde me in de Kamer aan de geluiden die paardensport telkens onder één noemer schaarden met het houden van varkens, kippen en koeien. Dat klopt gewoon niet. Jullie gaan op een andere wijze met dieren om en daar zitten hele duidelijke welzijns- en veiligheidsregels aan vast.
Heerema: ‘Ik denk dat de paardensport heel toekomstbestendig is’
Thema’s die actueel spelen in de paardensport en de revue passeerden tijdens de presentatie van KNHS-directeur Patrice Assendelft.
Jullie zoeken hier echter duidelijk de link met het Ministerie van LNV en niet met het Ministerie van VWS, waar sport onder valt. Ik zou dus veel meer als KNHS de richting van economie en sport zoeken in plaats van die van landbouw. Als je daar steeds je contact hebt, is het logisch dat je gezien wordt als onderdeel van de totale veehouderij in plaats van dat je eerder met huisdieren en sport bezig bent. Daarom mijn tip; zorg ervoor dat wij als Kamerleden weten wat er bij andere ministeries gebeurt, zodat wij kunnen bijsturen waar dat nodig is.”
SCHADUWBESTUUR In de ochtendsessie kwam regelmatig het unieke aspect van het sporten en omgaan met paarden voorbij. Dit aspect staat aan de basis van het Young Leaders Program (YLP), dat bijdraagt aan het verder ontwikkelen van waardevolle eigenschappen en competenties bij jongeren in de paardensport. Heerema maakte kennis met de jeugdleden Maud Hofland en Elina Appelman (zie ook kader). Zij zijn vanuit het ‘Geef de jeugd een stem’-traject, een onderdeel van het YLP, doorgestroomd naar het zogenaamde schaduwbestuur met jeugdleden, dat het KNHS-bestuur van advies voorziet. Het gegeven dat het YLP uiteindelijk bestuurlijk en organisatorisch talent voor de sport oplevert, maakte Heerema dermate enthousiast dat hij zich afvroeg in hoeverre andere sportbonden al met dit programma hebben kennisgemaakt. Want: “Ook zij zouden een schaduwbestuur van jeugdleden moeten hebben.”
‘In een groot deel van Nederland is de kennis over paardensport niet heel groot’
TOEKOMSTBESTENDIG Na alle presentaties volgde voor de 45-jarige politicus de vraag die vele paardensporters bezighoudt binnen de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Hoe toekomstbestendig is de paardensport? Heerema: “Ik denk heel toekomstbestendig. Juist omdat jullie grote stappen aan het maken zijn op het gebied van welzijn en met innovatie laten zien wat goed is voor een paard en wat niet. Dan heb je ook de wetenschappelijke onderbouwing om het te weerleggen als er onzin wordt gesproken over de paardensport. Dus ik zie het positief tegemoet, maar je zal dat wel door moeten blijven ontwikkelen. In een groot deel van Nederland is de kennis over paardensport niet heel groot en als het beeld erover in de maatschappij gaat kantelen naar ‘dat is iets waar we op in moeten grijpen’, terwijl mensen niet eens precies weten waar het over gaat, kan dat wel een gevaarlijke situatie worden. Dan kun je dus te laat zijn.” <
In de Amaliahal kreeg het bezoek een demonstratie van hartslagmeting bij een sportpaard.
‘Samen de sport verbeteren’
Elina Appelman en Maud Hofland vertegenwoordigden het zeskoppige jeugdbestuur tijdens het werkbezoek. De amazones maakten met hun motivatie waarom ze een bijdrage willen leveren aan het toekomstbestendig houden van de paardensport indruk op de afvaardiging uit Den Haag. Beide dames spraken na afloop over ‘een hele mooie kans om hierbij aanwezig te zijn’. De 22-jarige Appelman: “Ze waren heel geïnteresseerd in het Young Leaders Program en het schaduwbestuur. Dat was mooi om te zien. Ik zie vanuit het YLP dat het allemaal mensen zijn met dezelfde passie, die deze graag willen uitdragen naar de rest van Nederland. Zelf ben ik direct op het hoogste niveau, dus het ‘Geef de Jeugd een Stem’-traject, begonnen, en nu gaat het opeens allemaal heel hard.”
En de twee jaar oudere Hofland: “Ik ben in januari 2021 begonnen met het Young Leaders Program. Ik vond het heel leuk om samen met andere jeugdige mensen te kijken naar hoe we de sport kunnen verbeteren. Dan is het heel mooi dat je op deze wijze naar een schaduwbestuur of regiobestuur kunt doorgroeien. Binnen de paardensport heb je verschillende stromingen en die komen allemaal samen in het YLP. Ik vind het interessant om van manegeruiters te horen hoe zij kijken naar de KNHS en de FNRS of hoe een recreatieruiter kijkt naar de wedstrijdsport. We hebben hele interessante discussies gehad, soms ook best fel, maar dat is de bedoeling van het platform, zodat we samen de sport kunnen verbeteren.”