Paard&Organisatie | KNHS TALENTENPLAN
KNHS TALENTENPLAN
Theorie voor talenten
Alle deelnemers aan het KNHS Talentenplan krijgen de mogelijkheid een online theorieprogramma te volgen met onderwerpen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van talentvolle sporters. Wesley de Boer (17) en Fender van den Akker (14) volgen dit jaar actief het programma. Zij vertellen over hun ervaringen en wij testen via een quiz of ze wel hebben opgelet.
Tekst Mara Ruijter Beeld Arnd Bronkhorst, Joyce Kolfschoten, Digishots
Wat eet je als sporter na een training of wedstrijd? Hoe ga je om met wedstrijdspanning en hoe presenteer je jezelf online? Wat houden de humane dopingregels eigenlijk precies in en wat heb je nodig als je aan een internationale wedstrijd gaat deelnemen? Het zijn slechts enkele vragen waar topsporters in de dop mee te maken krijgen. Het theorieprogramma van het KNHS Talentenplan, dat ondersteund wordt door Topsport Gelderland, helpt ruiters om de antwoorden te vinden. Het programma bestaat uit webinars, e-learnings en instructiefilms die de sporters gedurende het jaar kunnen volgen en worden gegeven door verschillende experts. De webinars zijn live en worden gezamenlijk gevolgd via een digitale meeting. De e-learnings en instructiefilms kunnen daarentegen in de eigen tijd bekeken worden.
Wesley: ‘Mijn ouders weten er ook veel van, maar ik vind het fijn om tips van iemand van buitenaf te krijgen’
OMGAAN MET SPANNING Springruiter Wesley de Boer uit Nieuwleusen komt uit een echte springsportfamilie en ging al op jonge leeftijd met zijn vader mee op concours. Met zijn twee toppaarden Kaphira en Icarinda rijdt hij momenteel tot op 1.45m-niveau. Wesley is als nationaal talent opgenomen in het KNHS Talentenplan en heeft de afgelopen maanden ook deelgenomen aan verschillende webinars. Hij zegt erover: “Alle informatie die je mee kan pikken, is mooi meegenomen. Er is een aantal lessen geweest, die mij veel geholpen hebben, bijvoorbeeld bij het omgaan met spanning. Ik dacht dat ik daar nooit zoveel last van had, maar door de oefeningen die we hebben gekregen, merk ik toch wel echt verschil. Vooral bij het toewerken naar een wedstrijd en het goed voorbereiden op een wedstrijd.
Het gaat niet alleen om het trainen van je paard, je moet ook je eigen mentale welzijn onderhouden. Die tips die we kregen, hebben daar heel erg bij geholpen."
Ter voorbereiding op de Europese Kampioenschappen in 2021 volgde Wesley ook de e-learning over humane doping, zodat hij alle benodigde kennis had en niet voor verrassingen kon komen te staan. “Wat ik ook wel fijn vind aan de trainingen en lessen, is dat ik tips krijg van iemand van buitenaf. Die adviezen komen soms toch net wat beter binnen dan wanneer mijn ouders het zeggen, ook al hebben die er net zo goed ontzettend veel verstand van...”
ECHTE ALLROUNDER Het gevoel dat adviezen en tips van dergelijke experts eerder worden aangenomen dan van mensen die dichtbij je staan, herkent Fender van den Akker (14) eveneens. De jonge eventingruiter uit Berghem is als nationale belofte opgenomen in het KNHS Talentenplan en is een echte allrounder met zijn pony’s Veenstra’s VIP en Anton. Van de Akker is namelijk niet alleen bij de eventing Z-startgerechtigd, maar ook bij het springen en de dressuur. “Ik vind het theorieprogramma heel leerzaam”, begint hij zijn verhaal. “Wel vind ik sommige lessen natuurlijk net iets interessanter en nuttiger dan andere. Dat wisselt weleens, maar overal kun je iets van opsteken. En ik vind het leuk dat ik met andere jongeren in contact kom die hetzelfde doen als ik.” Ook Fender wijst de lessen over omgaan met prestatiedruk van sportpsycholoog Ivo Spanjersberg aan als meest waardevol. Hij legt uit: “Ik had best wel veel spanning voor wedstrijden. Ik was altijd erg bezig met wat anderen deden en wat zij presteerden. Ik legde mezelf dan heel veel druk op dat ik móest winnen. In de lessen heb ik geleerd om daar beter mee om te gaan. Ik blijf meer bij mezelf en focus alleen op mezelf en mijn pony. Je hebt geen invloed op anderen en op hoe zij rijden. Alleen op jezelf. Ik móet nu niet meer winnen, maar ik wíl winnen. Dat heeft mij veel geholpen.”
Wesley: ‘Het gaat niet alleen om het trainen van je paard, je moet ook je eigen mentale welzijn onderhouden’
De 17-jarige Wesley de Boer in actie met zijn paard Sisi op het EK Junioren in 2021.
TALENTEN DOEN DE QUIZ
Hoofdredacteur van Paard&Sport én quizmaster Peter van Pinxteren legde de twee sporters het vuur na aan de schenen met de ultieme test. Want hoe goed hebben zij eigenlijk opgelet tijdens de lessen? De jongens kregen om de beurt een vraag voorgeschoteld en een punt per goed antwoord.
Welke bouwstof heb je voornamelijk nodig om na je training te herstellen? Peter: Fender mag beginnen. Is dat A: koolhydraten, B: eiwitten of C: vetten? Fender: Dat is B! Peter: Super Fender, je schiet uit de startblokken.
Moet je als vegetariër meer eten om dezelfde hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen? Wesley: Tot nu toe weet ik allebei de vragen nog te beantwoorden, haha! Dit antwoord is namelijk: nee. Peter: Oei… Wesley: Oh, fout? Maar je hebt van die eiwitsupplementen toch? Peter: Helaas Wesley, we moeten streng zijn.
Hoeveel liter vocht moet je drinken op een dag? Fender: Volgens mij…. 2? Wesley: Daar ben ik het compleet mee eens! Peter: Hmm, er is nog wat speelruimte voor het goede antwoord. Fender: Oh, iets minder dan? Peter: Het is 1.5 liter, maar met 2 liter per dag zit je natuurlijk niet verkeerd. Ik ben een coulante quizmaster, dus ik geef jullie allebei een half punt.
Wordt voedingsadvies tot 18 jaar door een (sport)diëtist vergoed vanuit je basiszorgverzekering? Wesley: Poeh, volgens mij wel ja. Peter: Zeker, helemaal goed!
‘Ik wil dit jaar Nederlands kampioen in de klasse Z1 dressuur worden.’ Wat voor soort doel is dit? Peter: is dat A: een resultaatdoel, B: een prestatiedoel of C: een procesdoel? Fender: Hmm.. Ik denk A. Peter: Dat is goed gedacht! Wesley: Ah, deze wist ik ook nog!
Op de getoonde afbeelding is een spanningsboog te zien met enkele snijpunten bij spanning en prestatie. Welke spanning is ideaal om een prestatie te leveren? Peter: Wesley, is dat op punt A, B of C? Wesley zonder aarzelen: Op punt B! Peter: Klopt helemaal, bij B is de spanning ideaal voor de optimale prestatie.
En zo gingen de mannen nog een paar vragen door. Er werd op het scherpst van de snede gestreden :-) en nadat de stofwolken waren opgetrokken, bleek eventingruiter Fender zijn springsportcollega Wesley achter zich te hebben gelaten en de winnaar van deze talentenquiz. <
Fender van den Akker (14) is als nationale belofte opgenomen in het KNHS Talentenplan.
Fender: ‘Ik móet niet meer winnen, maar ik wíl winnen. Dat heb ik geleerd en heeft mij veel geholpen’
KNHS Talentenplan en theorieprogramma
Het KNHS Talentenplan is het talentherkennings- en ontwikkelingsprogramma van de KNHS. Jonge, talentvolle paardensporters in de disciplines dressuur, para-dressuur, springen, eventing, endurance, mennen en voltige worden ondersteund in hun ontwikkeling tot topsporter. Bij de Olympische en Paralympische disciplines dressuur, para-dressuur, springen en eventing bestaat het Talentenplan uit drie niveaus in de vorm van een piramide. Bovenaan staan de internationale talenten, gevolgd door de nationale talenten en nationale beloften. Ieder jaar worden zo’n tweehonderd ruiters tijdens trainingen en bijeenkomsten begeleid door de KNHS-bondscoaches, trainers uit het KNHS Talentenplatform en andere experts.
Alle door de bondscoaches gekozen internationale talenten vormen samen het KNHS Talententeam. De leden van het KNHS Talententeam zijn de meest succesvolle ruiters en amazones in hun discipline en leeftijdscategorie en daarmee de ambassadeurs van het KNHS Talentenplan.
Ruiters en amazones van 18 t/m 25 jaar die de potentie hebben om door te groeien naar het Olympisch kader maken kans om in het KNHS Talententeam te worden opgenomen.
Alle leden van het KNHS Talentenplan krijgen voor 2022-2023 het volgende theorieprogramma aangeboden:
Webinars
- Gezond presteren, voeding met online kookworkshop
- Paardenwelzijn
- Prestatiegedrag I (doelen stellen)
- Prestatiegedrag II (omgaan met druk)
- Prestatiegedrag (speciaal voor ouders)
- Communicatie (personal branding en social media)
Naast de live webinars:
- E-learning doping humaan
- Instructievideo’s ruiterfitheid
- Informatievideo’s internationale wedstrijden