TIPS VOOR MAGERE PAARDEN
Als je paard te mager is, kan dat meerdere oorzaken hebben. Om je paard weer terug op gewicht te krijgen, speelt voeding een grote rol. Maar er zijn ook nog andere factoren die invloed uit kunnen oefenen. Waar moet je op letten? En hoe zorg je dat je paard wat voller wordt? We geven je tien tips.
Tekst Pavo paardenvoeding Beeld Arnd.nl
Voordat je begint te kijken naar oplossingen, is het uiteraard allereerst belangrijk om te weten of je paard echt te mager is. Dat kan je aan de hand van de Body Condition Score (BCS) bepalen, oftewel de lichaamsconditie van je paard. BCS is een goede manier om te beoordelen of je paard te dik, te dun of precies goed op gewicht is. Het geeft een veel beter beeld van een te zwaar of mager paard dan wanneer je bijvoorbeeld alleen naar het aantal kilo’s kijkt. Spiermassa weegt namelijk drie keer zoveel als vetmassa. Over het algemeen is het zo dat wanneer je paard achter de ribben is ingevallen, dus ter hoogte van de flanken, er bijna altijd sprake is van een ruwvoertekort. Als je de ribben van je paard kunt zien en de achterhand is ingevallen – de heupbeenuitsteeksels zijn goed te zien – dan is je paard inderdaad te mager. Als het om jonge paarden gaat, dan kan het ook zijn dan je paard misschien niet mager is, maar dat hij nog meer bespiering moet krijgen. Bijvoorbeeld door middel van training. Het is belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen waarom jouw paard te mager is. Misschien krijgt hij te weinig energie binnen. Dan is het een kwestie van meer vezels, vetten en eiwitten voeren. Hij zou echter ook iets onder de leden kunnen hebben waardoor hij te mager is. Als je vragen hebt over het gewicht of de gezondheid van je paard, raden wij je aan om altijd eerst de hulp van een dierenarts in te schakelen.
‘Kwalitatief goed en voldoende ruwvoer is voor een mager paard heel belangrijk’
|10 tips|
Om een mager paard weer op een gezond gewicht te krijgen
1. Bepaal de kwaliteit van je ruwvoer Kwalitatief goed en voldoende ruwvoer is voor een mager paard heel belangrijk! We zien dat dit jaar de eiwitwaardes in het ruwvoer schrikbarend laag zijn. Het kan dus goed zijn dat jouw paard gewoonweg te weinig eiwitten binnen krijgt. Van arm ruwvoer laag in voedingsstoffen kun je nog zoveel voeren, maar om je paard aan te laten komen heeft het ruwvoer voldoende voedingsstoffen nodig. Eiwit is hierin een belangrijk onderdeel. Met het uitvoeren van een Pavo Ruwvoer Quickscan kun je de voedingswaarde van je ruwvoer laten onderzoeken door het energie-, eiwit- en suikergehalte in je ruwvoer te laten bepalen. Hiermee weet je meteen of het ruwvoer dat je geeft geschikt is voor jouw paard.
2. Geef onbeperkt ruwvoer Van nature zoeken paarden de hele dag naar voedsel. Als je je paard onbeperkt ruwvoer geeft, heeft het de mogelijkheid de hele dag te eten en komt hij sneller op gewicht. Is je ruwvoer van mindere kwaliteit of heb je niet voldoende ruwvoer om je paard de hele dag door te laten eten? Dan kan het ruwvoer aanvullen met een grasbrok een goede optie zijn.
3. Laat bloed- mestonderzoek doen Krijgt je paard wel voldoende ruwvoer van goede kwaliteit binnen, dan kun je bloedonderzoek laten doen. Met behulp van een bloedonderzoek kan worden gecontroleerd of de lever, nieren en darmen van je paard goed functioneren. Ook kunnen eventuele ontstekingen of virale infecties worden uitgesloten, die mogelijk bijdragen aan het ondergewicht van je paard. Bij een mestonderzoek kijkt de dierenarts of er mogelijk wormen of zand in de mest zitten. Beide onderzoeken kun je door de dierenarts laten uitvoeren.
4. Controleer het gebit Als je paard last heeft van zijn tanden, of als de gebitsfunctie niet meer optimaal is, kan het zomaar zijn dat hij niet voldoende ruwvoer opneemt en dus afvalt. Laat daarom ook altijd even de tanden controleren door een paardentandarts. Het kan zijn dat het probleem door de tandarts op te lossen is. Is dat het niet het geval dan kun je samen met je dierenarts of een voedingsdeskundige kijken wat goede ruwvoervervangers zijn om je paard toch voldoende voedingsstoffen binnen te laten krijgen.
5. Op de wei Vers gras bevat een hoger energie- en eiwitgehalte vergeleken met hooi en kuil. Indien mogelijk kan je in het weideseizoen je magere paard dus ondersteunen door veel weidegang te bieden. Hiermee komt je paard vaak het snelst weer op gewicht. Het is wel belangrijk om het gehele jaar door het fructaangehalte in het gras in de gaten te houden.
Tijdens de herfst- en wintermaanden ligt de temperatuur een stuk lager en zal het gras vrijwel niet groeien waardoor de gehaltes veel lager zijn. Als je paard alleen op de wei staat kan het daarom ook terugvallen in gewicht. Voor deze paarden is het dus belangrijk dat je op tijd begint met aanvullen met kwalitatief goed en voldoende ruwvoer.
6. Kies voor geëxpandeerde brokken en/of gepofte muesli Als je paard gewicht moet aankomen is het belangrijk dat hij energierijke en goed verteerbare voeding eet. Kies daarom voor een krachtvoer, waarbij de granen door verhitting ontsloten zijn (pelleteren in brokken en poffen in muesli’s). De grondstoffen zijn onder druk verhit, waardoor het zetmeel bijna volledig verteerbaar is in de dunne darm. In de blinde en dikke darm wordt vervolgens veel minder melkzuur gevormd. De zuurgraad verlaagt hierdoor niet en er ontstaan geen gifstoffen vanwege het afsterven van micro-organismen.
7. Voeg extra olie of vet toe aan je rantsoen Met het toevoegen van extra olie aan je rantsoen kun je je te dunne paard ook ondersteunen. Olie voorziet je paard van extra (duur)energie zonder dat hij te heet wordt. Je kunt zelf plantaardige olie toevoegen aan het rantsoen of een krachtvoer kiezen met een hoger vet- of oliegehalte. Wanneer je zelf plantaardige olie toevoegt aan het rantsoen, dien je dit wel rustig op te bouwen, zodat je paard er aan kan wennen. Denk ook eens aan een slobber als extraatje.
8. Pas het rantsoen aan op de hoeveelheid arbeid Het rantsoen van je paard moet worden aangepast aan de intensiviteit van de training. Over het algemeen geldt dat hoe intensiever je paard wordt getraind hoe meer voeding hij nodig heeft. Het rantsoen van je paard moet daarop worden aangepast. Het kan zijn dat je paard in verhouding tot het werk dat hij moet leveren te weinig energie en eiwit binnenkrijgt en daardoor gewicht verliest. Stap in dat geval over op een energierijkere brok of muesli of voeg een extra aanvulling toe ter ondersteuning van de spieropbouw.
9. Pas je voer aan op de situatie Eigenlijk komen we hier weer terug op het eerste punt, het eiwitgehalte in je ruwvoer. Het is belangrijk dat je paard voldoende eiwit binnenkrijgt. Dat geldt zeker voor jonge paarden, oude paarden en lacterende merries die een verhoogde eiwitbehoefte hebben. Weet wat er in je ruwvoer zit en vul aan met een eiwitrijke brok.
10. Ondersteun met bietenpulp Ruwvoervervangers, zoals bijvoorbeeld ontsuikerde bietenpulp, grasbrokken en luzerne, zijn een goede natuurlijke aanvulling voor magere paarden. Ze geven daarnaast extra ondersteuning aan de darmgezondheid van je paard. Kies wel voor een bietenpulp speciaal voor paarden. Bijkomend voordeel van bietenpulp is dat je het geweekt moet voeren en het daardoor is het uitermate geschikt is voor (oudere) paarden met een verminderde gebitsfunctie.
‘Door gebitsproblemen kunnen paarden vaak minder goed ruwvoer opnemen en dus afvallen’
PAVO’S PRODUCTTIPS VOOR MAGERE PAARDEN
Pavo heeft een aantal producten die goed zijn voor je paard: Pavo Fibrenuggets: Deze grasbrokken zijn van constante kwaliteit en rijk aan vezels, ook te gebruiken als ruwvoervervanger
Pavo Proteinplus: Is het eiwitgehalte van je ruwvoer te laag of heeft je paard een verhoogde eiwitbehoefte, dan is dit een goede aanvuller.
Pavo Fibrebeet: Ontsuikerde bietenpulp speciaal voor paarden verrijkt met extra eiwit uit lucerne en goed verteerbare sojahullen
Pavo Weightlift: het ideale ruwvoerproduct om magere of oude paarden weer in een gezonde lichaamsconditie te krijgen.
Pavo 18Plus: licht verteerbare seniorenmuesli.
Geweekte bietenpulp is een goede natuurlijke aanvulling voor magere paarden.
MEER WETEN?
Heb je een vraag over het rantsoen voor je paard of pony of wil je een voeradvies op maat? Neem dan contact op met de voedings-deskundigen van Pavo op 088 0248 570 of voeradvies@pavo.net