LOTERIJ?

Hoewel ik als nieuwkomer naar Tokio toewerk, kwam ik eind 2020 in een geoliede machine terecht. Mijn collega’s hebben het spelletje vaker gespeeld. Niet alle bondscoaches hebben olympische ervaring in hun functie, maar kennen de Olympische Spelen wel vanaf een andere kant.

In Tokio betreden we met zijn allen een andere wereld. Een wereld die niet groter is dan het olympische dorp, de venue, onze verblijfplaats, en de app die ons 24/7 volgt. Het beloven bijzondere Spelen te worden. Een evenement dat alleen maar om de sport draait. Zonder publiek, familie of vrienden om te supporteren; puur en alleen met de mensen die direct bij de sportprestaties betrokken zijn. Huldigen doen we in Nederland, waar op het strand van Scheveningen het medaillefeest mag worden gevierd.

Door verschillende virusuitbraken zijn de voorbereidingen allesbehalve eenvoudig. We hebben menig planning moeten omgooien. Het is voor de atleten niet makkelijk om zo wedstrijdritme op te doen. Dat maakt dat de contouren van de teams zich pas laat in het seizoen aftekenen.

De olympische formats kennen in alle disciplines de nodige wijzigingen. De opvallendste is het verdwijnen van het wegstreepresultaat. Teams bestaan nog maar uit drie combinaties en alle resultaten tellen mee voor de medailles. Bij het springen vindt de individuele strijd plaats voor de landenwedstrijd. Het zijn beide op zichzelf staande competities waarin de ruiters in de finales op nul starten. In de dressuur geldt de Grand Prix als kwalificatieproef. De landenwedstrijd wordt bepaald in de Grand Prix Spécial en de individuele strijd in de kür op muziek.

De een noemt het een loterij, een ander stelt dat nog steeds de beste combinatie wint. Het maakt de strijd om de medailles in ieder geval niet minder spannend. We kunnen na afloop van de Spelen zeggen of deze formatwijzigingen werken. Ik kijk ernaar uit en ga met volle teugen genieten van deze sportieve zomer! Jij ook?

In Tokio betreden we met zijn allen een andere wereld


Iris Boelhouwer (1968, Naarden) is als directeur Topsport bij de KNHS verantwoordelijk voor topsportbeleid, talentontwikkeling en internationale zaken. Ze rijdt in de wedstrijdsport, is instructeur en voorzitter van de plaatselijke rijvereniging. Boelhouwer is voormalig co-CEO van EndemolShine.

ILLUSTRATIE BERT DE RUITER