IN HET KORT

Wat ons opviel in de afgelopen periode en KNHS-nieuws dat we je niet willen onthouden.

Tekst Peter van Pinxteren Beeld Arnd Bronkhorst

(BIJNA) TERUG NAAR NORMAAL

Eindelijk gloort het licht aan het einde van de coronatunnel en daarmee ook voor de paardensport. Voor het eerst sinds de uitbraak in maart 2020 is er goed perspectief op terugkeer naar de wedstrijden zoals we die gewend waren te beleven. In de maanden die achter ons liggen, lag de ­Nederlandse amateursport in de volle breedte volledig aan banden. Door vooral te kijken naar wat binnen alle opgelegde restricties nog wel mogelijk was, heeft de KNHS veel paardensporters alternatieven kunnen bieden. Het was niet ideaal, maar in vergelijking met bijna alle andere sporten was het glas halfvol te noemen. Vanuit een zware lockdown waarin toch nog online dressuur en mennen mogelijk waren, gingen we naar de manege- en verenigingsactiviteiten om daarna de stap naar de beoordelings- en meetmomenten te maken. Op het moment van schrijven staan reguliere wedstrijden op het punt te beginnen. Eerst, zoals dat gaat, voor de jongste leeftijdscategorieën, maar de ouderen volgen normaal gezien snel daarna. Meer dan ooit hebben we ernaar uitgekeken.


Lezers­onderzoek

Wat vond je van dit magazine?

We zijn benieuwd naar je mening over de digitale Paard&Sport. Laat het ons weten in deze 6 vragen. Alvast bedankt voor de moeite!

‘De wind waait uit de juiste hoek, de zon schijnt en we mogen weer meer.’ KNHS-directeur Theo Fledderus steekt in zijn column op knhs.nl zijn enthousiasme over het weer opstarten van de reguliere wedstrijdsport niet onder stoelen of banken:


‘We gaan weer de goede kant op!’


50

Een leven lang paardensport. Het gaat ook op voor Joop Chardonnens. Na zich meer dan 50 jaar te hebben ingezet als in­structeur, jurylid en parcours­bouwer, zet hij er een punt achter, net voor zijn 80ste. ‘Helaas heb ik de laatste anderhalf jaar niet ­kunnen jureren, maar ik kijk terug op een fijne tijd, waarin ik heb genoten van de paardensport.’


GOUDDELVERS

Edward Gal volgde zichzelf op tijdens het NK Dressuur. Na de zege in 2020 met GLOCK’s Toto Jr. N.O.P. was dit keer het goud voor GLOCK’s Total US. Twaalfvoudig Nederlands kampioen Gal heeft beide paarden achter de hand voor Tokio. Bij de para-dressuur won Rixt van der Horst met Findsley N.O.P. haar allereerste nationale titel. De andere winnaars zijn: Jasmien de Koeyer/Esperanza (U25), Marten Luiten/Fynona (Young Riders), Evi van Rooij/Don Tango B (Junioren) en Kyra Jonkers/Eyecatcher (Children).

Paard&Sport ook op papier

Dit jaar verschijnt Paard&Sport voor het eerst als digitaal magazine (4x) voor alle KNHS-leden vanaf 13 jaar. Daarnaast verschijnt het bekende ledenmagazine nog 2x op papier, met in iedere editie 40 pagina’s extra bovenop de inhoud van de digitale versie.

De eerste printeditie (zie hieronder) is nu verschenen en bevat extra artikelen over je paard trainen in het bos, de juiste hoofd-halshouding, zadelmak maken met do’s and don’ts van experts, PTSS-therapie met paarden, een bijzonder ledenverhaal over een jonge doorzetter, een buitenlandse droomreis te paard en nog veel meer. Geïnteresseerde leden kunnen zich voor €3,75 per nummer abonneren.

De afgelopen periode viel voor de snelle beslissers een mooie prijs te winnen en konden we vijf leden blij maken met een paar stijlvolle outdoor Dubarry-laarzen (ter waarde van €379).

Op www.knhs.nl/paardensport-magazine vind je de laatste winactie(s) voor nieuwe abonnees.

NIEUWE westrijdvormen

Nu de reguliere sport weer van start gaat, zijn we in staat om nieuwe wedstrijdvormen te testen in het kader van ons programma Vernieuwing Wedstrijdsport. Op korte termijn starten drie pilots, laat Gerard Arkema, KNHS-manager Wedstrijdsport, weten in zijn column op knhs.nl. Op 30 juni begint de pilot meetmomenten. Arkema: ‘Meetmomenten waren een tijdlang voor velen de enige mogelijkheid en er lijkt behoefte te zijn om deze sportvorm naast reguliere wedstrijden te laten bestaan.’ Bij ponyruiters ligt de behoefte anders. ‘Zij zoeken wel graag competitie op en voor hen richten we ons op een leeftijdsgericht sportaanbod, waarin ze rijden tegen leeftijdsgenoten.’

Zodra de wedstrijdsport opengaat, start ook de pilot met flexwedstrijden voor springruiters. Arkema: ‘We hebben dertien, veelal grotere wedstrijdorganisaties geïnformeerd en we verwachten dat zij verschillende flexwedstrijden gaan organiseren. Inmiddels hebben ruiters al een flink aantal startpassen afgenomen. De promotie hierover lijkt vruchten af te werpen.’

De hele column met Gerard Arkema vind je hier.

Houd knhs.nl in de gaten voor meer informatie over de nieuwe wedstrijdvormen en de pilots.