Wat bezielt
Ard van den Eertwegh
Bij parcoursbouwer, en tevens lid van het Springforum, Ard van den Eertwegh (1970) straalt de bevlogenheid er vanaf. "Ik wil dat alle ruiters, jong en oud, na afloop van een wedstrijd weer met een goed gevoel naar huis kunnen gaan." Wat drijft deze official om zich in te zetten voor de springsport?
Tekst Patricia Lourens Beeld Sushilla Kouwen
OOK OFFICIAL WORDEN? Toe aan een nieuwe uitdaging in onze mooie sport? Misschien is official worden iets voor jou! Je vindt hier alle informatie.
Ik zie het als een uitdaging om iedere wedstrijd wat nieuws te verzinnen
"Het mooiste compliment wat je kunt krijgen, is als een ruiter, zelfs mét een balk in het parcours, na afloop vertelt dat hij heerlijk heeft gereden. Het is mijn doel om voor iedere wedstrijd een eerlijk en uitdagend parcours te bouwen voor ruiter en paard, waarbij de veiligheid altijd voorop staat. Je moet als het ware paard en ruiter uitnodigen om het parcours te overwinnen. Het is belangrijk dat zowel de professionele ruiter als de amateur op een goede manier de finish kan halen. Wij kunnen wel moeilijke parcoursen neerzetten, wat misschien voor het publiek en professionele ruiters interessant is, maar ook beginnende ruiters moeten fijn kunnen rijden en enthousiast blijven. Dat is alleen maar goed voor de groei van de springsport in de breedte en het imago van de paardensport in zijn geheel. Het geeft me ontzettend veel energie en voldoening als ruiters een leuke wedstrijddag hebben gehad en dat ik daar als official een bijdrage aan heb kunnen leveren."
VAN ELKAAR LEREN "In mijn functie is het contact met de wedstrijdorganisatie, de juryleden en de ruiters heel belangrijk en daar besteed ik ook veel tijd en aandacht aan. Op de wedstrijddag zelf ben ik altijd ruim van tevoren aanwezig zodat deelnemers en mensen van de wedstrijdorganisatie mij kunnen benaderen voor mogelijke vragen of als ze even willen overleggen. Ik zie het als een uitdaging om voor iedere wedstrijd weer wat nieuws te verzinnen. Ik kan in het ontwerpen en bouwen van een parcours zeker een stukje creativiteit kwijt. Ook voor concoursen waar ik al acht keer ben geweest, probeer ik toch steeds wat vernieuwends neer te zetten. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk kennis op te doen van anderen bijvoorbeeld van de leden van de parcoursbouwervereniging NVVP. Maar als ik iets wil weten over het toepassen van een bepaalde lijn in het parcours, dan bel ik ook gerust andere geroutineerde parcoursbouwers met een kwalificatie hoger voor advies. Van elkaar kun je ontzettend veel leren. Ik assisteer ook graag bij anderen in het parcours. Je ziet dan vaak weer nieuwe dingen en zo kun je alleen maar jezelf verbeteren. Ook bestudeer ik regelmatig de tekeningen van andere parcoursbouwers op grote concoursen en bezoek ik seminars en andere bijeenkomsten. Vier jaar geleden ben ik gestart met de opleiding en ik ben van plan om alles eruit te halen wat erin zit. Dat vraagt om een stukje investering van jezelf door veel te kijken en leren van anderen. Dat is niet alleen leerzaam, maar het maakt alles ook een stuk gezelliger. Tenslotte doe je het allemaal samen. Ik heb nu de mogelijkheid om de vervolgopleiding voor parcoursen tot 1.40m te volgen, daar ben ik de komende tijd wel druk mee. Dan is het een kwestie van heel veel vlieguren maken voor ik weer een volgende stap kan zetten."