Paard&Organisatie | INTERVIEW

Nieuw ledenraadslid Bram Chardon:

‘Voor de Nederlandse paardensector is het heel belangrijk dat we bij elkaar blijven’

Er zit sinds dit jaar een nieuw gezicht in de ledenraad van de KNHS. Vierspanmenner Bram Chardon neemt het stokje over zijn voorganger Wim Veldboom en heeft veel zin in de nieuwe functie. “Ik vind het heel gaaf dat ik hiervoor ben gevraagd!”

Tekst Linde Peters-Oortveld Beeld Diana Bloemendal, Arnd.nl

“Het is allemaal nog heel vers”, vertelt Bram Chardon. “Mijn eerste officiële vergadering is in februari. Tijdens de laatste vergadering van 2021 heb ik meegeluisterd. Ik ben voor deze functie gevraagd door de voorzitters van de vier mendistricten. Het voorstel is toen langs het menforum gegaan. Die moest er een klap op geven of ze mij daadwerkelijk kandidaat wilden stellen. Daarna volgde een gesprek met de selectiecommissie van de ledenraad.” De meeste mensen kennen Bram Chardon voornamelijk als succesvol vierspanrijder, maar hij is zeker geen onbekende binnen de KNHS-organisatie. “Ik zit in de topsportcommissie mennen en het bestuur van mendistrict West, voor jeugdzaken. Vanuit die functie zit ik ook in het begeleidingsteam, waar meerdere districten in vertegenwoordigd zijn. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan een gezonde, goede en mooie sport. Daar hebben we de KNHS bij nodig. Ik vind het heel gaaf dat ik voor de functie als ledenraadslid ben gevraagd. Daar ga ik mij 100% voor inzetten!”

VERANTWOORDELIJKHEID Brams moeder, Paulien Chardon, bekleedde in het verleden een functie in het KNHS-bestuur. “Zij heeft mij geleerd om je verantwoordelijkheid te nemen. Mijn moeder was nauw betrokken bij de totstandkoming van de samenwerking tussen KNHS en FNRS en had in het bestuur de portefeuille recreatie en sportaanbieders.

Ik had weleens commentaar op de KNHS en vond dat dingen anders moesten. Toen zei mijn moeder: ‘Ga je er eerst maar eens voor inzetten, inlezen hoe de federatie werkt en kijken naar de dingen die de KNHS wél doet. Kom maar eens met een betere oplossing als je ergens kritiek op hebt.’ Ze zette mij hiermee wel aan het nadenken. Zeggen dat het anders moet, of niet goed gaat, kan. Maar alleen roepen gaat echt niet helpen. Het bevorderen en structureren van de mensport is voor mij gewoon noodzaak. Oudere menners gaan over een paar jaar met de vut en denken misschien: ‘Het zal wel welke kant de sport opgaat, ik stop toch.’ Voor mij is dat anders. Ik ben 28 en wil nog jaren meedraaien in de professionele mensport. Op het moment dat veranderingen binnen de sport een richting opgaan waar je het niet mee eens bent, moet je erbij zijn. Het heeft geen nut om over tien jaar te zeggen: ‘Het had anders gemoeten.’ Dan ben je echt te laat.”

GOUDEN PLAKKEN Volgens Bram staat de mensport er best goed voor. “De sport kende de laatste jaren een lichte groei, ook internationaal. Door de coronacrisis zijn de cijfers van de breedtesport momenteel wat vertekend, er zijn namelijk ook startpassen opgezegd. Maar zowel in de breedte- als topsport hebben we een gezonde mensport.

‘Bijdragen aan het bevorderen en structureren van de mensport is voor mij gewoon noodzaak

Daarnaast ligt er door de hervormingen van het menforum, van een aantal jaar geleden, een heel mooi pakket aan faciliteiten. Dat geldt voor zowel de dressuur- en vaardigheidswedstrijden als voor de samengestelde menwedstrijden en minimarathons. De klasseindelingen is wat veranderd, er zijn nieuwe proeven gekomen en we hebben natuurlijk de app met de meeste menproeven.” Op het allerhoogste niveau werd het afgelopen jaar goed gepresteerd. “Wij zijn bijna in alle klassen en rubrieken wereldkampioen. Bij het paramennen en het ponymennen waren er gouden medailles. De Nederlandse vierspannen paarden zijn al jaren dominant in de landenwedstrijden. Bij de enkelspan paarden haalden we dubbel goud tijdens het afgelopen WK. Ad Aarts is dus heel succesvol onderweg als bondscoach van alle mendisciplines! Alleen de tweespannen paarden moeten nog een stap zetten om internationaal aansluiting te krijgen. De laatste gouden medaille op een WK komt uit 2011. Zij hebben richting Kronenberg, waar afgelopen september het WK was, een goede groei gehad. Er is een mooie hoeveelheid tweespanmenners. Er zitten een aantal jonge mensen bij die op dit moment aan het groeien zijn. Ik denk dat het talent er zeker is, maar dat we qua paarden iets achterlopen ten opzichte van Duitsland, Hongarije en Frankrijk. Qua kwaliteit moet we richting het volgende WK een stap zetten. Het zou mooi zijn als we de tweespannen terug aan de top kunnen krijgen op kampioenschappen.”

‘Ik wil menners laten inzien dat de KNHS er echt voor hen is’

WAT DOET DE LEDENRAAD? De ledenraad vergadert vier keer per jaar en bestaat uit 24 personen. Het is de vertegenwoordiger van de achterban binnen de KNHS en heeft een beleidsmatige rol in het ontwikkelen en vaststellen van bijvoorbeeld meerjaren­beleidsplannen, jaarplannen, begrotingen, jaarrekeningen. De vertegenwoordiging bestaat uit alle KNHS-regio’s, maar ook van elke bij de KNHS aangesloten discipline. Ook recreatie, jeugd, hippische ondernemers en wedstrijdorganisatoren zitten in de ledenraad.

JEUGD Nederland deed het afgelopen jaar voor het eerst mee aan het EK voor jeugdmenners. De deelnemers werden geselecteerd uit de mendistricten. Bram was een van de drijvende krachten achter de voorbereiding op het kampioenschap. Zowel qua organisatie, begeleiding als trainingen. “Individueel waren er twee gouden medailles en het team haalde zilver. Het was dus een zeer succesvol kampioenschap. Dit succes hebben echt met elkaar binnen de KNHS bereikt.” Bram hoopt dat er in de toekomst meer aandacht komt voor een topsportprogramma voor de jeugd. ‘We hebben in verhouding erg veel seniorenkampioenschappen binnen de mensport. Er zijn maar liefst zeven senioren kaders. Daar is een budget voor, een bondscoach, kadertrainingen, een begeleidingsteam en er zit iemand op kantoor om dat allemaal te begeleiden. Hierdoor is geen budget voor een topsportprogramma voor de jeugd. Helaas kan dat financieel niet uit, de KNHS moet natuurlijk wel een gezonde vereniging blijven. Ik hoop dat ik hierover kan meedenken en adviseren binnen de ledenraad. Het gaat echt niet zo zijn dat de gehele mensport moet gaan zoals ik het wil, zo werkt het natuurlijk niet. Maar we kunnen samen bijvoorbeeld kijken hoe we de afdeling mennen topsport zo kunnen indelen dat er voor de jeugd wél plek is. De mensport verandert continu. De wensen en eisen op het gebied van paardenwelzijn worden steeds scherper.

‘Bijdragen aan het bevorderen en structureren van de mensport is voor mij gewoon noodzaak

Een huidige generatie omvormen is veel lastiger dan een nieuwe generatie nieuwe gewoontes aanleren. Het is daarom belangrijk om als federatie de jeugd zo vroeg mogelijk de juiste begeleiding te geven. Ik besef goed dat de ledenraad niet alleen over het mennen gaat. Alle disciplines die onder de KNHS vallen komen aan bod. Ik reed vroeger zelf onder het zadel, mijn zussen zijn actief in de eventingsport en ik volg de coach 5 opleiding. Ik vind het super interessant om meer te weten over alle disciplines, te leren hoe die te werk gaan.”

EENHEID “Richting de toekomst hoop ik vooral te bereiken dat we de eenheid weten te houden binnen de hippische sector. Voor de Nederlandse paardensector is het heel belangrijk – als we vooruitgang willen boeken – dat we bij elkaar blijven. Op het gebied van dierenwelzijn en politiek moeten we als één stem naar buiten treden.” “Persoonlijk wil ik er ook voor zorgen dat er, met name binnen de mensport, met een positievere blik richting de KNHS wordt gekeken. Ik wil menners laten inzien dat de KNHS er echt voor hen is. Op het moment dat de KNHS binnen de mensport zijn verantwoordelijkheid niet neemt, ga ik ze daar zeker op aanspreken. Maar ik wil de menners, in de breedte- en topsport, vooral laten zien waarom we trots moeten zijn op de vereniging, waarom we daaraan moeten bijdragen en wat het succesvolle gevolg hiervan kan zijn.” <

NIEUWE WEG VOOR HET FAMILIEBEDRIJF Paardensportbedrijf Chardon sloeg drie jaar geleden een nieuwe weg in. “Mijn zussen en ik nemen in de toekomst het bedrijf over en daar hebben we de bedrijfsvoering al op aangepast. De manege is afgeschaald. We geven geen ponylessen meer en manegelessen voor beginners. Twintig manegepaarden maakten plaats voor twintig wedstrijdpaarden van klanten. We wilden namelijk meer ruimte in de stal voor trainingspaarden. Toen bekend werd dat wij plek hadden, groeide het gigantisch snel. Door de coronacrisis werd het voor onze lesklanten een productieve periode, want mijn vader en ik waren in verhouding veel thuis.” Daarnaast biedt Paardensport Chardon in samenwerking met Equestrum en Lentiz onderwijsgroep onderdak aan een MBO Paardensportopleiding. “Mijn moeder en zussen Jeannette en Lianne houden zich bezig met de school. Daarnaast geven ze lessen aan de pensionklanten en verzorgen ze de spring- en eventinglessen. Mijn dagen zijn met name gevuld met de training van mijn eigen paarden en de paarden van lesklanten.”

Wie is Bram Chardon?

Bram Chardon (1993) heeft al talloze overwinningen op zijn naam staan. Bij de ponyvierspannen won hij drie keer individueel goud op een WK (2011, 2013 en 2015). In 2018 pakte hij teamzilver bij het vierspan paarden op het WK in Tyron. Afgelopen jaar werd hij op het EK in Budapest Europees kampioen en was er goud voor het team. Zijn vader IJsbrand won daar individueel zilver. “Wij zijn een gezin met zes. In Budapest waren ze er allemaal. Mijn zusje stond bij mij achter op de wagen, mijn oudste zus bij mijn vader. We doen het echt samen. Natuurlijk kent een familiebedrijf ook lastige punten, omdat er altijd veel emotie bij komt kijken. Het is weleens moeilijk om dingen zakelijk te zien. Maar als je met elkaar hetzelfde doel hebt, en je bent dan in staat om overwinningen te halen, dan is dat het mooiste wat er is. Dat je zoiets met je familie kunt delen is extreem bijzonder.” Dit indoorseizoen is Bram opnieuw goed op dreef. “Ik begon in december met winst in de wereldbekerwedstrijd in Genève. Mijn eerstvolgende wedstrijd is de wereldbekerfinale in Leipzig, begin april. Uiteraard wil ik die winnen!” Tijdens komend outdoorseizoen zijn Aken, het NK Beekbergen en het WK in Pratoni del Vivaro de belangrijkste wedstrijden. “Goud op het WK vierspannen paarden ontbreekt nog op mijn lijstje, net als het winnen van Aken. Dus ik heb dit jaar nog een paar mooie doelen en ben nog lang niet klaar, haha!”