ADVERTORIAL
Do’s en don’ts voeding sportpaarden
Het wedstrijdseizoen is in volle gang. De meeste paarden zijn momenteel volop in training. Pavo geeft een aantal do’s en don’ts voor het voeren van een paard dat volop in training is en in de sport loopt.
Tekst Pavo Beeld Digishots

|Do|
- Begin de dag altijd met ruwvoer en voer pas een half uur daarna krachtvoer.
- Voer een geweekte ruwvoermaaltijd zoals Pavo FibreBeet. Als de tijd te krap is om krachtvoer te geven voor je bijvoorbeeld op wedstrijd gaat, kun je aan deze slobber eventueel supplementen toevoegen.
- Voer ruwvoer tijdens transport. Zeker als de rit langer dan twee uur duurt. Als je paard rustig op de trailer staat, kun je het ook standaard aanbieden bij korte ritjes. Let daarbij wel op de veiligheid.
- Geef je paard ruwvoer tijdens het wachten. Staat je paard lang op de vrachtwagen of trailer voordat je met hem aan de slag gaat? Zorg er dan voor dat hij wat te knabbelen heeft.
- Ondersteun je paard bij spierpijn. Als je merkt dat je paard spierpijn heeft, ondersteun hem dan met Pavo MuscleCare. Dit helpt bij spierpijn en spierverzuring.
- Controleer magnesium bij een nerveus paard. Als je paard nerveus is, controleer dan of je voerrantsoen voldoende magnesium bevat. Eventueel kun je je paard ook ondersteunen met Pavo NervControl. Is je paard vooral op wedstrijden nerveus, dan is Pavo BeChill ook een goede optie.
- Controleer of het energielevel van jouw krachtvoer aansluit bij de energiebehoefte van je paard.
- Voorkom stijve spieren. Voelt jouw paard na een inspanning stijf aan of merk je dat hij last heeft van spierpijn? Als afvalstoffen in de spieren ophopen, kan het verstandig zijn om de afbraak en afvoer hiervan te stimuleren. Pavo Eplus kan hierbij helpen.
- Laat je ruwvoer controleren. Weet wat je voert en doe een Ruwvoer Quickscan om de exacte waarde van je ruwvoer te bepalen.
- Ondersteun de gewrichten van je paard. Als je paard gevoelige gewrichten heeft, kun je hem hierin ondersteunen met Pavo Mobility.
- Bied eens een ruwvoeralternatief als gezonde afwisseling. Denk hierbij aan Pavo FibreBeet, SpeediBeet of FibreNuggets.
|Don'ts|
- Voer geen krachtvoer kort voor transport. Voorkom dat je paard buikpijn krijgt en zorg dat er minimaal twee uur zit tussen het aanbieden van krachtvoer en transport.
- Stap niet van de ene op de andere dag over op ander voer. Wil je op de wedstrijddag slobber voeren? Zorg dat je paard daar al aan gewend is zodat hij geen dunne mest krijgt. Datzelfde geldt als je wilt overstappen op ander voer.
- Geef tijdens een wedstrijd geen ander ruwvoer. Voer op wedstrijd altijd hetzelfde ruwvoer als thuis, daarmee voorkom je dat je paard dunne mest krijgt.
- Voer je supplementen niet alleen op de wedstrijddag. Is het warm weer tijdens een wedstrijd? Geef dan al enkele dagen ervoor extra elektrolyten zoals Pavo E’lyte.
- Geef geen krachtvoer binnen twee uur voor de training. Als je binnen twee uur voor de training krachtvoer geeft, krijgt je paard last van zijn maag.
- Voer geen grote krachtvoermaaltijden. Het is beter om je paard zoveel mogelijk kleine maaltijden krachtvoer aan te bieden. Voer nooit maaltijden van meer dan 2,5 kilo per keer.
- Zorg dat je krachtvoermaaltijden niet verschillen van samenstelling. Hierdoor voorkom je dat de darmen van slag raken.
- Voer niet minder dan de aangegeven hoeveelheid. Als je minder voert krijgt je paard niet de benodigde voedingsstoffen binnen.
- Ga niet overtrainen voor meer spiermassa. Vind je dat de bespiering wat achterblijft of wil je sneller meer spiermassa opbouwen? Dan kun je ervoor kiezen om tijdelijk Pavo MuscleBuild bij te voeren.
‘Voer op wedstrijd altijd hetzelfde ruwvoer als thuis’
