IN HET KORT

Wat ons opviel in de afgelopen periode en KNHS-nieuws dat we je niet willen onthouden.

Tekst Peter van Pinxteren Beeld Arnd Bronkhorst, Arjen van der Spek, Jon Stroud


‘Er gaat niets boven het gevoel van winnen voor je land!’

Voor de derde keer in zeven jaar tijd wonnen de Nederlandse springruiters de FEI Nations Cup finale in Barcelona. Willem Greve vatte mooi samen wat dit voor hem persoonlijk betekende.


Een jaar lang gratis rijden

Een jaar lang gratis rijden op je eigen manege. Wie wil dit nu niet? Voor Ninthe Steenstra werd dit werkelijkheid. Zij deed mee aan de fotowinactie tijdens de Open Manegedagen en zag haar inzending (foto) beloond worden met de felbegeerde hoofdprijs. Ninthe won de prijs bij Manege Lelystad, waar ze al lessen volgt. Ook dit jaar vonden de Open Manegedagen plaats op maneges door het hele land. Er was van alles te doen voor de aanwezigen, die zo een mooi kijkje in de keuken van de bezochte manege kregen.


11

De Universiteit van Bristol heeft ter verbetering van de veiligheid een onderzoek gedaan naar risicofactoren in de eventing. De onderzoekers maakten gebruik van data van alle FEI eventingwedstrijden over een periode van 11 jaar, van in totaal 187.602 starts in de crosscountry. Twaalf risicofactoren kwamen naar voren. Zo ook dat merries meer kans hebben op een val dan ruinen, terwijl ruiters dit eerder overkomt dan amazones.


Alsnog prijs


De Nederlandse springruiters kenden een grillig seizoen. De individuele prestatie van Maikel van der Vleuten en Beauville Z in Tokio gaf in de zomer nog (een bronzen) kleur aan een alleen al door corona moeizaam verlopen jaar, maar werd wel gevolgd door een flinke teleurstelling voor de Nederlandse equipe op het EK in Riesenbeck. Op de valreep ging de zon alsnog schijnen in Barcelona. Het team van scheidend bondscoach Rob Ehrens toonde in de Spaanse stad de juiste vorm tijdens de FEI Nations Cup finale. Van der Vleuten en Beauville Z waren opnieuw van de partij en zetten de oranje jassen op koers door in de beslissende finaleronde hun tweede nulrit van dit prestigieuze landenkampioenschap te scoren. Willem Greve met zijn inmiddels zeventienjarige Carambole en Harrie Smolders met Monaco voegden er nog een nulronde aan toe en benjamin Sanne Thijssen maakte met Con Quidam RB het succesvolle viertal compleet.


LANCERING STICHTING PAARD VERBINDT

Tijdens de Military Boekelo is door de KNHS Young Leaders samen met het bestuur van Stichting Paard Verbindt het startsein gegeven voor deze nieuwe stichting, die mensen met een uitdaging of met een afstand tot de maatschappij samen wil laten werken met paarden. De verbinding die ontstaat tussen het paard en de mens is heel bijzonder. Stichting Paard Verbindt gelooft dat paarden kunnen bijdragen aan een betere mentale gezondheid voor kinderen en volwassenen met bijvoorbeeld traumaverwerking, een re-integratie of leerstoornis. Ook bij een lichamelijke aandoening of beperking kunnen paarden van toegevoegde waarde zijn. De stichting steunt programma’s en onderzoek naar de gezondheid en welzijn van het paard in relatie tot de samenwerking met de mens. ‘Paarden hebben een positieve invloed op de mentale, emotionele en fysieke gezondheid van de mens’, aldus Hare Koninklijke Hoogheid Margarita Prinses de Bourbon de Parme, bestuurslid van Stichting Paard Verbindt en beschermvrouwe van de KNHS Young Leaders.

65

Sinds 2018 is HORKA 'official supplier' van de KNHS team- en fankleding. Het bekende ruitersportmerk uit Zwolle kent zelf een veel langere geschiedenis, die teruggaat naar 1956. In dat jaar begon de oprichter, de heer Horst, zich naast de productie van petten, hoeden en bovenkleding te richten op de ontwikkeling van ruitercaps. Dat bleek een schot in de roos en al snel volgde vanuit binnen- en buitenland de vraag naar rijkleding. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat in 1976 het vizier volledig gericht werd op de ruitersportmode. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer van het bedrijf dat zijn uitvalsbasis in Zwolle heeft en producten verkoopt naar meer dan vijftig landen. Nu, 65 jaar na het prille begin, viert HORKA haar jubileum. Speciaal hiervoor is er een 'HORKA Originals' collectie uitgebracht. Meer zien van HORKA? Kijk dan naar onze modereportage op pagina 17.


Paardsignalen

Recent is de nieuwe online cursus Paardsignalen op het platform Buitenrijden.nl gelanceerd. De uit zeven leermodules bestaande cursus is opgezet in samenwerking met Roodbont Publishers en de eerste die via Buitenrijden.nl te volgen is. Met hun gedrag en lichaamstaal laten paarden zien hoe ze zich voelen. Op stal, in de wei, tijdens het rijden; een paard geeft continu signalen. De cursus ‘Paardsignalen’ leert je kijken vanuit het perspectief van een paard. Je leert wat nodig is om je paard te huisvesten, te voeren, te verzorgen en te trainen op een manier die voor hem prettig is. De leermodules zijn volledig online te volgen en zal je alles leren over de taal van paarden. Een must-see dus voor de paardenliefhebber die zich wil blijven ontwikkelen.