Sarinah Loupatty rijdt dressuur met het paard Explosion

Amazone rijdt F-proeven uit

DE MISSIE VAN SARINAH

De 22-jarige amazone Sarinah Loupatty uit Culemborg leverde een bijzondere prestatie. Op 6 februari haalde ze bij Manege Satana een promotiepunt in haar laatste F-proef. Op haar manege is ze de enige die alle F-proeven heeft uitgereden. Ook landelijk is de prestatie, waar ze twaalf jaar over deed, uniek!

Tekst Linde Peters-Oortveld Beeld Fleur Louwe

“Manege Satana in Erichem is echt mijn tweede thuis. Ik kom hier al vanaf mijn zevende, dus al vijftien jaar. Het is echt een superfijne plek. Ik voel me hier heel erg op mijn gemak. Mijn instructrice, Natasja Van der Velden, heeft mij half opgevoed. Ze heeft mij zien opgroeien van klein meisje tot volwassene”, vertelt Sarinah enthousiast. “Als klein meisje was ik erg allergisch voor paarden. De dokter zei: ballet is ook leuk. Mijn moeder en ik dachten: echt niet! Gelukkig ben ik aardig over die allergie heen gegroeid. Mijn moeder rijdt al meer dan 45 jaar. Dat doet ze bij een goede vriendin. Via haar leerden we Manege Satana kennen. Mijn moeder gaat nog steeds elke week mee. Het is voor ons echt een moeder-dochtermoment. Ze las ook altijd de dressuurproeven voor. Daarin waren we super op elkaar ingespeeld.”

BLAUWE SWEATER Sarinah reed haar eerste wedstrijd in 2010 op de pony Sonic. “Ik had zo’n manegetrui aan, zo’n grote blauwe sweater. Die heb ik nog steeds. Met daarboven zo’n schattig plastronnetje. De eerste wedstrijd die ik me echt kan herinneren was met Nolly in 2011. Dat was echt een perfect manegepaard.” In de periode erna reed ze op verschillende paarden. “Het liefst op paarden die niet al te makkelijk waren. Dat vond ik wel een uitdaging en zo had ik het paard op de wedstrijddag meestal voor mezelf. Het ging mij namelijk niet alleen om de proef zelf. Het tutten eromheen, lekker poetsen en vlechten, vond ik ook heel leuk.” Vanaf de hogere proeven startte ze steeds vaker met het paard Explosion. “Met Sarana, de jongste zus van Natasja, liep hij L springen en B cross. Het is een heel meewerkend paard, maar hij was vroeger vrij explosief. Vandaar zijn naam. Ik vind hem onwijs lief, ik ken geen enkel paard met zo’n karakter. Bovendien houd ik van vossen, dus dan staat hij eigenlijk al met 1-0 voor hè?”

Sarinah Loupatty en haar lievelingspaard, het manegepaard Explosion

Sarinah Loupatty leverde een unieke prestatie. Ze reed alle F-proeven uit op Manege Satana.

‘Door de wedstrijden ben ik fanatieker geworden om mezelf te verbeteren’

LANGE WEG Bij de meeste FNRS Ruitersportcentra kun je op een manegepaard of -pony meedoen aan F-proeven. In deze dressuurproeven wordt de ruiter beoordeeld door speciale FNRS-juryleden. Scoor je gemiddeld minimaal een 6 per onderdeel? Dan wordt in het Ruiterpaspoort een promotiepunt afgestempeld. “Elke F-proef heeft een A en B-versie. In beide versies moet je twee promotiepunten rijden. Je hebt dus vier promotiepunten nodig voor het volgende niveau.” Daarnaast zit er een theorie-examen bij alle even proeven tot en met F12. Je kunt dus wel nagaan dat het voor Sarinah een lange weg was om de hele leerlijn te doorlopen. “Ik reed een wedstrijd per maand. Over de laatste F-proeven deed ik tien maanden. Dat duurde superlang. Het vergde dus wel wat doorzettingsvermogen”, lacht Sarinah.

JURYCOMMENTAAR Met haar prestatie is Sarinah vermoedelijk de laatste der Mohikanen. De hogere F-proeven keren namelijk niet meer terug in het nieuwe proevenboekje (zie kader). Sarinah: “Ik ben er best trots op dat ik zover ben gekomen. Ik was tien jaar toen ik met wedstrijden begon. Op die leeftijd denk je er nog niet over na hoe ver je wilt komen, maar gaandeweg werd het wel mijn doel om alle proeven uit te rijden. De doorsnee manegeruiter rijdt iedere week op een ander paard. Dat is toch anders dan wedstrijdgericht met één paard bezig zijn. Het leuke aan de F-proeven is dat je als manegeruiter ook kunt peilen hoe je ervoor staat. Door de wedstrijden ben ik fanatieker geworden om mezelf te verbeteren. Qua niveau ben ik steeds meegegroeid met de proeven. Ik probeerde echt te werken aan wat ik terugkreeg van de jury. In het begin hoorde ik vaak dat mijn beenligging stiller moest. Daar heb ik keihard aan gewerkt en daarvoor nam ik extra privélessen. Ook houd ik mijn handen vaak iets te breed, dat kreeg ik regelmatig te horen van de jury. De laatste F-proef was zeer uitdagend, met voor mij en Explosion lastige oefeningen. Natasja dacht daarin altijd super mee. Voorafgaand aan de wedstrijd oefenden we de proef in de les. Ik mocht dan meestal op Explosion rijden.”

Natasja van der Velden en haar leerling Sarinah Loupatty

Sarinah is kind aan huis bij Manege Satana. Ze krijgt al vanaf haar zevende les van Natasja Van der Velden.

OVER MANEGE SATANA

In het Gelderse Erichem staat Manege Satana, een viersterren FNRS-manege. Het wordt gerund door de zussen Sarana, Tamara en Natasja en hun ouders Gerard en Ritty Van der Velden. “Op ons bedrijf proberen we onze ruiters bepaalde normen en waarden mee te geven. Iedereen is evenveel waard. Of je nu wel of geen beperking hebt, of je nu wel of niet een dikke portemonnee hebt; als je je best maar doet”, vertelt Natasja. “Ik weet nog goed dat Sarinah bij ons begon. Een klein meisje met een grote, brede glimlach. Het viel meteen op dat Sarinah heel hard haar best deed. Spelletjes vindt ze erg leuk, daar is ze heel fanatiek in, maar ze is ook super serieus. Juist door die drive lukte het haar om alle proeven uit te rijden. Verder is ze een lieve, vriendelijke amazone. Ze rijdt netjes, ik zet haar gerust op mijn eigen wedstrijdpaard dat ZZ-Licht loopt.”

RESPECT In de lessen op Manege Satana is veel afwisseling. “We rijden niet alleen dressuur, maar doen ook aan working equitation, grondwerk, spelletjes, springen en behendigheid. Daarnaast zijn er vier carrouselteams. Van Natasja leerde ik eerlijk rijden. Dus consequent zijn en netjes communiceren naar je paard. Niet alleen tijdens het rijden, maar ook in de omgang op stal. Ik zie dat mijn generatie daarin allemaal op dezelfde manier is opgevoed. Respect voor de paarden en hun welzijn staat op de manege hoog in het vaandel.” Sarinah bekent dat ze als klein meisje best wel tegen Natasja opzag. “Ik was soms een beetje angstig als ik op een nieuw paard moest rijden. Dan zei Natasja: ‘Als je het niet zou kunnen, dan zou ik je er niet op zetten.’ Daardoor wist ik dat het zou goedkomen. Ik heb zo’n ongelofelijk vertrouwen in haar. Soms was het ook gewoon van: ‘Sarinah, niet zeuren en nu gewoon rijden.’ Haha! Dat zetje had ik even nodig. Dat zorgde er ook voor dat ik nu overal op durf te stappen.” “Het is wel gek dat ik nu een paar maanden geen wedstrijden heb gereden. Het kriebelt wel weer om verder te kijken welke mogelijkheden er zijn op dat gebied. Maar of ik nu wel of geen wedstrijden rijd, ik blijf gemotiveerd om mezelf te blijven ontwikkelen en nieuwe dingen te leren. Dat is natuurlijk ook het mooie van een manege: door de verschillende paarden heb je altijd een uitdaging. Ik ben nog lang niet uitgeleerd!” <

WAT IS ER VERANDERD IN DE F-PROEVEN?

Per 1 april zijn de dressuurproeven gewijzigd. Niet alleen de KNHS-proeven, maar ook de F-proeven. Een uitzondering zijn de F1 t/m F8 proeven. Die blijven namelijk ongewijzigd. De F9 is dezelfde proef gebleven qua rijlijnen, alleen in de eindcijfers zijn enkele wijzigingen. F10 t/m F15 zijn nieuwe proeven en protocollen. Belangrijke accenten zijn dat het in de hogere F-proeven een ‘plus’ is als het lukt om je paard nageeflijk te rijden, maar dat het hebben van een correcte constante elastische verbinding met de paardenmond het uitgangspunt is. Verder worden overgangen progressief gevraagd en niet meer op de letter. Door de vernieuwde F-proeven is er nu een leerlijn met een opbouwende moeilijkheidsgraad. Ruiters die rijden op een FNRS-bedrijf leren zo goed paardrijden en kunnen, als de wens er is, moeiteloos doorstromen naar de KNHS-dressuurproeven.

Meer informatie over de vernieuwde F-proeven.