IN HET KORT

Wat ons opviel in de afgelopen periode en KNHS-nieuws dat we je niet willen onthouden.

Tekst Peter van Pinxteren, Patricia Lourens Beeld Arnd Bronkhorst, Arjen van der Spek, Jon Stroud

77 kampioenen gehuldigd op Hippiadefeest!

Voor veel deelnemers en andere paardenliefhebbers is de Hippiade hét hoogtepunt van het jaar. Na een jaartje afwezigheid vanwege corona, stond het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo eindelijk weer in het teken van de Hippiade en wat werd het een mooi feestje! De Hippiade was deze editie nog niet helemaal terug in oude vorm vanwege de geldende coronamaatregelen, maar dat mocht de pret absoluut niet drukken. Vier dagen lang gingen ruiters, menners en voltigeurs met elkaar de strijd aan op de Hippiade Mennen, Voltige, Paarden en Pony's en dat leverde 77 geweldige kampioenen op. De wedstrijdterreinen lagen er prachtig bij en er was sprake van een relaxte sfeer. De sportieve strijd onder de deelnemers tijdens de spannende wedstrijden en de huldigingen van alle dolgelukkige winnaars maakten deze KNHS Kampioenschappen compleet. Kijk hier voor een compleet overzicht van alle kampioenen.


Lezers­onderzoek

Wat vond je van dit magazine?

We zijn benieuwd naar je mening over de digitale Paard&Sport. Laat het ons weten in deze 6 vragen. Alvast bedankt voor de moeite!

Nog maar amper terug uit Polen waar ze teambrons won op het EK Pony’s, reisde de 15-jarige Veerle van Hof af naar Ermelo voor de Hippiade Pony’s. En niet zonder succes, want met Equine Sparks Xander pakte ze de titel in de dressuurklasse Z2 D/E. Gelukkig is Veerle niet kieskeurig want:


‘De Hippiade is net zo gaaf als het EK’  100

Ambitie genoeg onder jonge paardensporters. Meer dan 100 jongeren hebben zich dit jaar aangemeld voor ‘Geef de jeugd een stem’. Dit opleidingstraject binnen het Young Leaders Program biedt jongeren tussen de 16 en 25 jaar de kans om te besturen, te organiseren en waar mogelijk de paardensport te verbeteren. YLP-projectmanager Monique Hijdra: ‘Het aantal aanmeldingen is veel hoger dan verwacht. We hebben plaats voor ruim 50 jongeren die dit najaar starten. Dit zijn de bestuurders van de toekomst.’


Examinering Ruiter- en Menbewijs

Vanaf 2022 gaat de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recratieruiter (SRR) weer het Ruiter- en Menbewijs examineren. Na een periode van vijf jaar nemen zij het stokje over van de ORUN. Het examen wordt voor alle kandidaten gelijk en zal volgens dezelfde richtlijnen worden afgenomen. Tevens is de KNHS in samenwerking met de FNRS bezig met de ontwikkeling van diverse online theoriemodules zodat kandidaten straks het theoriegedeelte van het Ruiter- en Menbewijs online kunnen volgen. Zo kunnen deelnemers online examen doen voor het theoretische gedeelte om vervolgens met een praktijkexamen van de SRR het Ruiter- en Menbewijs af te ronden.

Paard&Sport ook op papier

Als KNHS-lid ontvang je in 2021 4x het digitale magazine Paard&Sport. Wil je het bekendste en grootste paardenmagazine van ons land ook op papier ontvangen? Dat kan! Voor € 7,50 ontvang je als lid 2x per jaar Paard&Sport op papier, in juni en november (€ 3,75 per nummer), met daarin 40 à 50 pagina's extra artikelen die niet in de digitale editie staan.


ZOMER VOL KAMPIOEN­SCHAPPEN

Niet eerder zagen we een zomerperiode met zoveel internationale seniorenkampioenschappen als dit jaar. Op de eerste plaats natuurlijk door de dit jaar ingehaalde Olympische Spelen en Paralympics in Tokio, waarbij vooral het laatste evenement een medailleregen opleverde voor de hippische vertegenwoordiging van TeamNL. Met de Olympische Spelen amper achter de rug stonden voor de spring- en dressuurruiters alweer Europese Kampioenschappen gepland in Duitsland. Ook was er volop succes voor de paramenners op het WK in Schildau met goud voor Francisca van Elzen in de klasse II en zilver voor het team. Verder waren er met het WK Tweespannen in Kronenberg en het EK Endurance in Ermelo ook mooie seniorenkampioenschappen op eigen bodem. In deze Paard&Sport brengen we een aansprekende fotocompilatie met memorabele momenten van de afgelopen periode.

Sam Dos Santos schrijft geschiedenis

Nog nooit eerder was het een junior voltigeur gelukt om een medaille te veroveren op een Wereldkampioenschap, laat staan goud. Maar Sam Dos Santos bracht daar begin augustus verandering in toen hij een historische overwinning boekte op het WK in Le Mans bij de junioren heren, samen met het paard Chameur en longeur Rian Pierik. Sam vertelt na afloop: ‘Het was geweldig! Ik ben zo blij dat ik daar op het podium kon staan vol trots!

Ik had gelukkig weinig spanning en stress. Dit komt vooral door het relaxte team dat ik om me heen heb. Ik ben vooral met veel plezier de wedstrijd ingegaan!’ Ook bondscoach Claire de Ridder was vol lof over Sam: ‘Hij was samen met het paard en zijn longeur een waar ‘dreamteam’.’ Maar alsof goud nog niet genoeg was, behaalde Sam samen met zijn Pas de Deux-partner Elise van de Ven ook nog een bronzen medaille. Dat is nog eens boven jezelf uitstijgen!