Kampioenschappen

in beeld

De Spelen in Tokio, EK’s in Duitsland en in Hongarije en prachtige internationale kampioenschappen op eigen bodem. Dit alles passeerde afgelopen maanden de revue. In Paard&Sport blikken we in beeld terug op een zomer vol seniorenkampioenschappen, waarin succes werd gevierd, maar ook teleurstelling moest worden geslikt.

Tekst Peter van Pinxteren Beeld Arnd Bronkhorst

> OLYMPISCHE SPELEN

> Een ongekende nulronde van Harrie Smolders en Bingo du Parc plaveide de weg voor de vierde plek van het Nederlandse team.

> Erbij in de individuele finale en in de finale van de landenwedstrijd: Marc Houtzager en Sterrehof’s Dante N.O.P..

> Verrassende medailles zijn vaak de mooiste: een bronzen Maikel van der Vleuten met Beauville Z.

> Edward Gal behaalde zijn beste resultaat op de Olympische Spelen door zesde te worden met toekomsthoop GLOCK’s Total US.

> Hans Peter Minderhoud en zijn stoere GLOCK’s Dream Boy N.O.P. vertegenwoordigden eveneens TeamNL in de individuele finale.

> Ben Agterberg (links), verantwoordelijk voor de bodems, en Louis Konixkc (2e van links) als ‘foreign technical delegate’ bij het springen.

> KNHS bestuurslid Annemiek van der Vorm als ‘competition manager’ dressuur en para-dressuur.

> Jeroen Dubbeldam als coach van het Israëlische springteam en zus Marijn Dubbeldam in haar functie als FEI-medewerker.

> EUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN SPRINGEN EN DRESSUUR

> De EK's Springen en Dressuur werden kort na de Spelen in Duitsland verreden, respectievelijk in Riesenbeck en Hagen (foto). Beide kampioenschappen verliepen voor Nederland jammer genoeg niet naar wens.

> Marc Houtzager zette tweede troef Sterrehof’s Calimero in op het EK en plaatste zich voor de individuele finale, waarin het duo niet meer van start ging.

> Van reserve in Tokio naar de Nederlandse nummers 1 in Hagen: Dinja van Liere en Haute Couture.

> PARALYMPISCHE SPELEN

> Liefst tweemaal paralympisch goud voor Sanne Voets en Demantur RS2 N.O.P. in Grade IV!

> Met zilver en brons was er eveneens dubbel prijs in de individuele proeven voor ‘Grade V routiniers’ Frank Hosmar en Alphaville N.O.P.

> Met haar Findsley N.O.P. maakte bronzen Rixt van der Horst de individuele medaillecollectie compleet.

> Op een zucht van eeuwig rivaal Groot-Brittannië behaalde het team van bondscoach Joyce Heuitink (foto links) prachtig zilver.

> EUROPEES KAMPIOENSCHAP VIERSPANNEN

> Het Nederlandse team speelde een hoofdrol op het EK Vierspannen dat op de renbaan van de Hongaarse hoofdstad Boedapest werd afgewerkt.

> Concentratie gevolgd door vreugde na de afsluitende vaardigheid bij kersvers kampioen Bram Chardon.

> Zoon Bram ontsteeg vader IJsbrand op het individuele podium. Samen met Koos de Ronde haalden de Chardons ook het teamgoud voor Nederland binnen.

> WK MENNEN

> Voor het eerst werd er in ons land een WK Tweespannen verreden. De primeur vond plaats op het hippisch terrein Grandorse in het Limburgse Kronenberg.

> Blinkend brons was er voor het Nederlandse team, bestaande uit Stan van Eijk, Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer (v.l.n.r.).

> Op het WK Para Mennen in het Duitse Schildau won Francisca den Elzen voor de derde keer op rij goud in de klasse II. Door het uitvallen van het paard van Jacques Poppen verspeelde Nederland de kans op teamgoud, maar werd het door het goede rijden van Ingmar Veneman toch nog zilver.

> Op het WK Tweespannen in Kronenberg kwam Theo Timmerman als beste Nederlander uit de bus op plek vijf.

> EK ENDURANCE IN ERMELO

> Onder prachtige omstandigheden werden twee internationale endurancekampioenschappen in Nederland verreden.

> De terreinen van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo vormden het centrum van het EK Endurance voor de senioren, met in de periferie daarvan ook het WK voor de jeugd.

> Endurance op en rond de Veluwe, dat levert sfeervolle beelden op!

> Niet voor het eerst was Marijke Visser de beste Nederlandse. Ze eindigde op het EK met haar Arabier Rouchka de Luc op plek acht.

> Anne-Marijn Kok hield de Nederlandse eer hoog bij het WK voor de jeugd en kwam met Zolotoi des Brumes op een knappe vierde plaats terecht.