TOPSPORT

Nou, de Spelen zijn weer klaar. Voor een groot aantal sporters is het hun leven. Ze zetten er alles voor aan de kant. Toch kijk ik met gemengde gevoelens naar de paardensport van de moderne vijfkamp. Nu rijd ik een paar keer in de week reining op mijn Quarter. Springen laat ik over aan de springers. Wie heeft in hemelsnaam bedacht dat het een goed idee is om mensen die geen of weinig ervaring hebben een springparcours te laten rijden? En ook nog eens op een paard dat ze toegewezen krijgen. Als ik kijk naar alle professionals, dressuur, springen en ook reining, dan zijn er weinig die een minuut of 20 op een paard gaan zitten en dan een topprestatie neerzetten. Oké, Jeroen Dubbeldam misschien, maar dan heb ik het dus over mensen die weten wat ze doen, de absolute toppers in hun discipline. Het probleem is nog niet eens dat alle vijfkampers geen fatsoenlijk rondje kunnen rijden, maar het gaat mij om de paarden. Door de acties van de Duitsers geeft de paardensport een mooi signaal af om het springen uit de vijfkamp te schrappen. Hopelijk zorgt de FEI dat dit onderdeel over drie jaar stilletjes in de prullenbak is verdwenen. Gaat dat gebeuren? Helaas waarschijnlijk niet, want dat is politiek. En dan nog iets. We hebben in Nederland iemand rondlopen die grossiert in de gouden dressuurmedailles. Ze deed dat met twee verschillende paarden op drie achtereenvolgende olympiades. Je zou toch denken dat de KNHS alles maar dan ook echt alles eraan doet om Anky van Grunsven bij het nationale team te betrekken. Kom je met Anky wel met medailles terug? Weet ik ook niet. Wat ik wel weet is dat je er dan in ieder geval alles aan gedaan hebt. Topsport is geen woord. Topsport is een manier van denken en vooral van leven en leveren.

Wie heeft in hemelsnaam bedacht dat het een goed idee is om mensen die geen of weinig ervaring hebben een springparcours te laten rijden?


Allard Kalff (Beverwijk, 1962) is een bekend autocoureur en presentator en commentator van de Formule 1 en autoprogramma's. Hij rijdt reining onder begeleiding van Rieky en Dave Young.

ILLUSTRATIE BERT DE RUITER