Leren, delen, groeien

De jeugd heeft de toekomst

Wat is er nou leuker dan leren tussen de paarden? In het Young Leaders Program kan het. In de geliefde paardenomgeving doen jeugdleden kennis op, ontwikkelen ze vaardigheden en helpen ze anderen ook weer vooruit. Veel maneges en verenigingen zijn sinds de start aan de slag gegaan met het programma en de reacties zijn al net zo positief als de resultaten.

Tekst Denise Dekens Beeld KNHS/Sushilla Kouwen

Rebecca Peijpers: ‘Het YLP is voor ons bedrijf absoluut een toegevoegde waarde’

Op Manege De Ruif in Amsterdam draait sinds januari 2021 het Young Leaders Program (YLP). Rebecca Peijpers is sinds 2016 bedrijfsleider van De Ruif. Ze werd in korte tijd erg enthousiast over het programma. ‘Vroeger was je als kind de hele middag of hele zaterdag op een manege. In de omgang met de pony’s leerde je heel veel. Tegenwoordig moet je verzekeringstechnisch veel voorzichtiger zijn. Daardoor worden veel dingen rondom het rijden bij de kinderen weggehaald. Dat vind ik jammer, want ik wil met ons bedrijf niet alleen mensen leren rijden, maar ze ook alles leren over de omgang met paarden. Daarom zijn we gestart met twee projecten, Bixie&Friends en het Young Leaders Program. Wat je vroeger op de vloer leerde, doen we nu via deze concepten. Het is ontzettend leerzaam en heel leuk als je je eigen passie en kennis door mag geven aan de nieuwe generatie. Voor het bedrijf is het ook zeker een meerwaarde. Wij willen niet fabrieksmatig bezig zijn met alleen maar lessen. Uit paardrijden is zo veel meer te halen dan alleen maar rijden,’ vertelt ze enthousiast. Deborah John is basiscoach.

Ze verzorgt samen met een collega het YLP bij De Ruif. ‘We zijn nog maar kort bezig, maar we krijgen al zo veel complimenten en leuke reacties van de kinderen. Je krijgt een handboek voor de lessen, maar het leuke is dat er heel veel ruimte is om overal je eigen draai aan te geven, zodat het bij je bedrijf past. Zo is de tweede batch die je kunt verdienen in het eerste blok die van ‘Ponypoetser’. De meiden die meedoen aan het programma, rijden al ruim vier jaar en helpen veel mee op stal. Poetsen kunnen ze dus wel. Daarom hadden we bedacht dat zij beginnende ruiters een poetscursus gingen geven. Daarin draait het uiteindelijk om kennisoverdracht, die binnen het programma heel belangrijk is. In de eerste week hebben we de basis van het poetsen behandeld. In de tweede week speelden ze een rollenspel. Daarin speelden ze situaties na die ze tegen konden komen tijdens de cursus. Ook leerden ze zo communiceren met kinderen. De week erna was de poetscursus. Die werd ontzettend goed ontvangen door de kinderen die meededen. Het mooie van het programma is dat in korte tijd al zo veel verschil bij iedereen te zien was. Ze zijn veel socialer en zelfstandiger geworden en zien veel meer dingen zelf, en dat al binnen acht weken!’

Rebecca:

‘Uit paardrijden is zo veel meer te halen dan alleen maar rijden’

Luister hier

Monique Hijdra, programmacoördinator KNHS Young Leaders Program, gaat in gesprek met Linn Koop (11) en haar moeder Saskia. Linn rijdt bij Manege De Eenhoorn in Diemen, draait mee in het YLP en heeft mede door dit programma een mooie ontwikkeling doorgemaakt, aldus haar moeder.

Juliëtte Janssen: ‘Dankbaar voor de kansen door het YLP’

Juliëtte Janssen (18) volgt het Young Leaders Program bij Ponymanege Equito in Amstelveen. Dit was de eerste manege waar het programma van start ging en Juliëtte was er vanaf het begin bij betrokken. Nog steeds is ze enorm enthousiast over het YLP en de kansen die ze hierdoor heeft gekregen. ‘Sinds mijn zevende rijd ik al bij Equito. Op de manege hadden we al de zogenaamde ‘hulptroepen’. Dat zijn mensen die het heel leuk vinden om mee te helpen met van alles. Met die groep zijn we het YLP gestart. We waren al een hechte groep in de manege, maar door het programma krijg je echt het gevoel dat je ergens aan werkt en je doet veel nieuwe kennis op. We zijn bijvoorbeeld ook veel meer betrokken bij de organisatie van evenementen. Ik vind het persoonlijk ontzettend leuk om jongere kinderen weer iets te leren. Die kennisoverdracht is ook onderdeel van het programma. Je leert ook hoe je dat moet doen. Door het YLP kreeg ik de kans om een week zomerstage te lopen bij Dressuurstal Van Baalen toen ik 15 was.

Sindsdien help ik daar iedere zomer een week. Na mijn examen dit jaar ga ik in ieder geval voor een jaar als working student intern bij Van Baalen. Zonder YLP zou ik daar nooit terecht zijn gekomen. Daar ben ik echt heel dankbaar voor.’ Juliëtte wilde samen met Young Leaders niveau 3 en 4 juist in coronatijd iets extra’s doen. ‘We zijn een YouTube-kanaal begonnen, EquitoTV. Natuurlijk maken al veel mensen paardenfilmpjes op YouTube, maar dat is meestal op een hoger niveau en die laten het perfecte plaatje zien. Onze video’s bevatten juist voor kleinere kinderen basisthema’s zoals opzadelen en poetsen. Nu hebben we ook voor de meer gevorderde ruiters filmpjes gemaakt, bijvoorbeeld over houding en zit. Hierin laten we zien wat het gewenste beeld is, en ook hoe verschillende houdingen van invloed zijn op het gaan van het paard. Van fouten kun je leren. We willen video’s maken waar ze wat van leren, en plezier uitstralen is ook zeker belangrijk. Normaal zijn de ruiters altijd op tijd voor hun les op de manege en blijven ze daarna. Dat kan in deze tijd niet en met de video’s houden we ze toch betrokken bij de manege.’

Juliëtte:

‘Door het programma krijg je echt het gevoel dat je ergens aan werkt en kennis opdoet’

Luister hier

Monique Hijdra, programma coördinator KNHS Young Leaders Program, gaat in gesprek met Carmen Norder. Carmen is een van de twee nieuwe KNHS jeugdbestuursleden. Vanuit het ‘Geef de Jeugd een Stem’-traject solliciteerde ze vorig jaar op deze functie.

Jet van Beek: ‘Op bestuurlijk niveau kennis opdoen is superinteressant’

Jet van Beek (18) doorliep zelf het Young Leaders Program op PCK Eersel. Na de afronding is ze basiscoach geworden en momenteel coacht ze zelf niveau 1, 2 en 3 van het YLP. Daarnaast volgt ze het KNHS-opleidingstraject Geef de jeugd een stem!. ‘Ik heb geleerd om mezelf te presenteren en om mijn mening te formuleren en te uiten. Daar heb ik in het dagelijkse leven ook veel aan, en in mijn taak als coach bij het YLP. Natuurlijk staat het paard centraal in het programma, maar ik probeer de Young Leaders daarnaast veel vaardigheden mee te geven, bijvoorbeeld in communicatie. Ik leg onder andere uit hoe je verbaal en non-verbaal communiceert. De theorie is natuurlijk heel leuk, maar door bepaalde dingen in spelvorm aan te bieden ontwikkelen ze ook vaardigheden. De groep is echt vertrouwd met elkaar en durft zich te laten zien en te uiten. Kinderen die erg onzeker waren in het begin, spreken nu voor de groep. Je ziet ze echt groeien en dat is heel mooi. Op bepaalde vlakken zijn kinderen soms al verder in hun ontwikkeling. Dan is het heel mooi dat je de leerstof kunt aanpassen op hun niveau.’

Jet:
‘We willen onze sport met veel positieve energie doorgeven aan de volgende generatie’

Het traject Geef de jeugd een stem! is voor Jet een vanzelfsprekende volgende stap. ‘Besturen had altijd al mijn interesse. Ik volg de studie Bestuurskunde en Overheidsmanagement. Toen ik van dit traject hoorde, sprak het me direct aan. Op bestuurlijk niveau kennis opdoen in de paardensport leek me superinteressant. Ik kom nu jongeren tegen die die bestuurlijke interesse delen. Ieder halfjaar volgen we een masterclass van gastsprekers die een bestuurlijke functie in de sport hebben. Daardoor leren we wat het besturen van bijvoorbeeld een vereniging inhoudt en welke vaardigheden van belang zijn. Vanuit Geef de jeugd een stem! is het Young Leaders Platform opgericht. De jeugdleden die hierin zitten, gaan met elkaar het gesprek aan over zaken die spelen in de sport. We proberen onze mening daarin te formuleren en te kijken wat de KNHS daarmee kan. We willen de paardensport met veel positieve energie doorgeven aan de volgende generatie.’ <

Het Young Leaders Program wordt bij maneges en verenigingen in vier niveaus aangeboden voor jeugd tussen de 8 en 25 jaar. Aan bod komen onderwerpen zoals stalmanagement, gezondheid en welzijn, voer, activiteiten en evenementen organiseren, grondwerk en longeren, rondleidingen geven, de taal leren van het paard en veiligheid. De KNHS biedt de mogelijkheid om naast het actief bezig zijn op de vereniging of manege kennis en ervaring op te doen op regionale of landelijke evenementen. Op niveau 4 kun je uiteindelijk doorstromen in Geef de jeugd een stem!, een opleidingstraject voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Je leert hierin alle kneepjes van het vak, met als doel grotere inspraak voor jongeren in de ontwikkeling van de paardensport op zowel lokaal, regionaal als landelijk niveau. De goede ideeën onder de jeugd helpen de KNHS de paardensport te verjongen. De deelnemers leren tegelijkertijd voorname competenties voor hun eigen persoonlijke ontwikkeling, zowel in als buiten de paardensport. Een manege of vereniging kan zich voor het YLP aanmelden op youngleadersprogram@knhs.nl.